Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban

2017-07-05 12:33:00

 

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint.

 

    Júniusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) öt hónapja a legalacsonyabb szintre, 55,4 pontra süllyedt a májusi 56,3 pontról.
    A szolgáltatóipari és a már korábban közölt feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett júniusi összetett BMI 56,3 pontra csökkent a májusi 56,8 pontról.
    A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 56,4 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt, míg a francia mutató kéthavi mélypontra, 56,6 pontra. Eközben az olasz mutató három hónapja a legalacsonyabb szintre, 54,5 pontra esett, a spanyol index ugyanakkor 22 havi csúcsra, 57,7 pontra ugrott.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
    A júniusi és ezzel együtt a második negyedévi mutatók alapján biztató az euróövezeti gazdasági növekedés kilátása - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
    A gazdasági aktivitás valamelyes lassulása ellenére az euróövezet 19 országa a júniussal végződött három hónapban hat éve a legnagyobb növekedést mutatta fel, a GDP negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült az első negyedévi 0,6 százalékkal szemben - az IHS Markit számításai szerint.