Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Varga Mihály: a kiskereskedelem növekedése a bér és jövedelem emelkedésének köszönhető

2017-07-05 09:53:51

 

A kiskereskedelmi forgalom növekedése annak köszönhető, hogy folyamatosan emelkednek a bérek, jövedelmek Magyarországon - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán a KSH májusi adataira reagálva.

 

    Kiemelte: a kereset-növekedés kétharmadából a fogyasztás emelkedik, egyharmadát a lakosság megtakarítja.
    A miniszter úgy értékelte, mindkét folyamat jó és hasznos. Az egyik növeli a gazdaság teljesítményét, erősíti a gazdaság azon elemeit, amelyek a belső piacra termelnek. A másik hozzájárul ahhoz, hogy a megtakarításokból beruházások legyenek.
    Varga Mihály rámutatott arra, hogy májusban az üzemanyag-forgalom is jelentősen emelkedett, és ez alapján is a gazdaság növekedésére lehet számítani, az élelmiszer, illetve nem élelmiszer jellegű termékek forgalmában is jelentős növekedés történt. 
    A minimálbér és a garantált bérminimum növekedése alapvetően azokat az alacsony keresetű csoportokat segítette, akiknél nagyobb arányt tesz ki az élelmiszerek vásárlása. Arra számítanak, hogy a lendületes bérnövekedés hatására a következő hónapokban az élelmiszerek fogyasztása növekedni fog - tette hozzá.
    A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a májusi adatok azt mutatják, hogy megalapozott az idei 4 százalék feletti magyar gazdasági növekedési várakozásuk.