Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem vár javulást a fizetési fegyelemben a kelet-európai cégek többsége egy felmérés szerint

2017-07-04 17:01:00

 

A kelet-európai cégek több mint fele nem vár javulást a fizetési fegyelemben idén, 26 százalék attól tart, hogy még több vevő késik a számlák kiegyenlítésével, és csak 16 százalékuk várja, hogy a számláit hamarabb fizetik majd ki - derül ki az Atradius hitelbiztosító felméréséből.

 

    A magyar vállalatok pesszimistábbak, a hazai cégek 80,9 százaléka nem reméli, hogy változna a számlák forgási sebessége.
    Az ezer magyar, lengyel, cseh, szlovák és török cég megkérdezésével végzett elemzés szerint a vállalatok 86 százaléka tapasztalta 2016-ban, hogy ügyfelei késve egyenlítik ki a számláikat, a késve fizetés 76 százalékban a vevők likviditási problémáival függött össze - tájékoztatta a hitelbiztosító kedden az MTI-t.
    Az Atradius felmérése szerint a térségben a vállalatközi számlák 45 százalékát nem fizetik ki a határidő napjáig, míg Nyugat-Európában ez az adat 42 százalék. A számlák 10 százalékát 90 napon túl sem egyenlítik ki a kelet-európai cégek vevői, 1 százalékot pedig egyáltalán nem fizetnek ki, így ezeket le kell írni.
    A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a lejárt vállalatközi számlák aránya, 29,7 százalék.
    A felmérés során a legtöbben Magyarországon mondták azt - a válaszadók 68,4 százaléka -, hogy nem változtatják meg kockázatkezelési eljárásaikat, míg Kelet-Európában a válaszadók 53,3, Nyugat-Európában 60 százaléka nyilatkozott így.
    A magyar válaszadóknak csak 5,2 százaléka jelezte, hogy még kockázattudatosabb kereskedésre készül a partnereivel. Ez az egyik legalacsonyabb százalékarány Kelet-Európában, ami azt jelezheti, hogy a magyar vállalatok nem tartanak a begyűrűző hatásoktól.
    Egyes piacok növekedési kilátásai pozitívak, de a kockázatok is jelentősek, és ezt a magyar vállalatok hajlamosak alábecsülni - mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója a közlemény szerint.