Gedeon napja van. | 2024.03.28

Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2017-07-03 18:17:17

 

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK  hétfőn az MTI-vel. 

 

    A  tájékoztatás szerint mindez azt jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. 
    Az intézkedés - amelyet a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével hoztak meg - az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. 
    A vízkészlet-járulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészlet-járulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell. 
    A NAK korábban a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak. Emlékeztetnek, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján, hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszakot vártak, amely azóta be is igazoldódott. A kialakult helyzet fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzesetek kockázatát - hívta fel a figyelmet az agrárkamara.