Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Niedermüller: az új Európai Menekültügyi Ügynökség feladata a válságkezelés lesz

2017-07-02 17:01:00

A bevándorlók európai uniós tagállamok közötti szétosztásában is szerepe lesz az új Európai Menekültügyi Ügynökségnek - ezt a szervezet létrehozásához szükséges jogszabály kidolgozásán dolgozó DK-s EP-képviselő, Niedermüller Péter sem cáfolta az M1-nek - hangzott el az aktuális csatorna vasárnap déli híradójában.

    Gyurcsány Ferenc pártjának európai parlamenti képviselőjét idézve azt mondták: az új ügynökség feladata nem a bevándorlási hullám megfékezése, hanem a migrációs válság kezelése lesz. A hírműsor szerint az ellenzéki politikus korábban is kiállt már a migránsok befogadása mellett, és arról is beszélt, hogy lebontaná a kerítést.
    Niedermüller Péter az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy a megújuló szervezet segíti majd az úgynevezett frontállamokban, Görögországban és Olaszországban a hatóságokat az érkező migránsok ellenőrzésében, kikérdezésében és ellátásában.
    Az M1 felidézte, hogy 2015 szeptemberében Soros György amerikai üzletember hatpontos javaslattal állt elő, ennek egyik eleme volt, hogy az Európai Uniónak legalább évi egymillió migránst kellene befogadnia. A "tőzsdei spekuláns" már akkor azt is javasolta, hogy az uniónak létre kellene hoznia egy közös menekültügyi és migrációs ügynökséget.
    Niedermüller Péter szerint nincs párhuzam a milliárdos felvetése és az újonnan megalakuló európai menekültügyi ügynökség között, elmondása szerint annak a terve már mintegy két éve az unió előtt van - hangzott el. 
    "Én semmiféle összefüggést nem látok, semmiféle Soros-párhuzammal. Én azt gondolom, hogy erről egyáltalán nincsen szó. Én azt gondolom, hogy legalább másfél-két éve az Európai Unió, az Európai Parlamenttel, a bizottsággal és a tanáccsal együtt dolgozik azon, hogy legyen egy közös európai menekültügyi politika" - mondta a műsorban Niedermüller Péter.
    Az M1 utalt arra is, hogy a "migránspárti ellenzéki politikus" nevét korábban már összefüggésbe hozták Soros Györggyel. Tavaly a 888.hu írt arról, hogy két magyar politikus neve is szerepel a Soros György által alapított Open Society égisze alatt működő European Policy Institute összeállításán, akik "megbízható szövetségeseknek" számítanak az Európai Parlamentben. Az írásból kiderül, hogy az egyik szövetséges a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter - mondták a műsorban.
    Niedermüller Péter már korábban is aktívan részt vett az EU menekültügyi politikájának alakításában. Tavaly ő is megszavazta, hogy fizetniük kelljen azoknak a tagállamoknak, akik elutasítják a kötelező betelepítést. És lebontaná a déli határzárat is, mert szerinte nem helyes, hogy máshová mennek a migránsok, nem Magyarországra - hangzott el a híradóban.