Ervin napja van. | 2024.04.26

Megérkezett Helmut Kohl koporsója a néhai kancellár szülővárosába

2017-07-01 19:52:00

Megérkezett szombat délután Helmut Kohl koporsója az Európai Parlament strasbourgi székházából a néhai német kancellár szülővárosába, Ludwigshafenbe.

    A júniusban elhunyt kancellár földi maradványait a német szövetségi rendőrség helikopterével szállították a franciaországi Strasbourgtól mintegy 140 kilométerre fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományi városba.
     A helikopter Ludwigshafen mellett, az autópálya-rendőrség ruchheimi leszállópályáján landolt, amelyet Helmut Kohl is sokszor használt kormányfői munkássága idején. Onnan egy koporsószállító autó vitte tovább Kohl földi maradványait, rendőri biztosítással. A ludwigshafeni belvárosban a konvoj útja mentén ezrek adóztak néma tiszteletadással a néhai kancellár emléke előtt. 
    A német nemzeti lobogóval takart koporsót a Rajna folyó partjára szállították. Ott a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegységének katonái elhelyezték a Mainz nevű hajón, amely elindult Kohl végső nyughelye, Speyer felé.
    A koporsót Strasbourgból Speyerig a rendőrökön és katonákon kívül csak Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter és néhány segítője kíséri. A Mainz nagyjából 30 kilométeres útját a szövetségi rendőrség több hajója és helikoptere biztosítja.
    Speyerben a koporsót a kikötőből a katolikus székesegyházhoz szállítják, amelyben gyászmisét mutatnak be az elhunyt lelki üdvéért. A dómban 1500 meghívott vendég vesz részt a misén, mindenki más a templom mellett elhelyezett kivetítőkön követheti a több mint másfél órás szertartást.
    A gyászmise után, a dóm előtti téren a Bundeswehr díszegysége tiszteleg a néhai kancellár előtt, majd a koporsót ismét gyászkocsira helyezik, és a temetési menet elindul a dóm káptalani temetőjébe, ahol este szűk körben végső nyugalomra helyezik Helmut Kohlt.