Emma napja van. | 2024.04.19

Csaknem száz program és karitatív gyermektábor a II. Göcseji Dombérozón

2017-07-01 18:59:00

Csaknem száz programmal várják a látogatókat a II. Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvényen július 15. és 23. között. A fesztivál ideje alatt a Zsuppán-kert Kulturális Alapítvány ötnapos karitatív táborában száz halmozottan hátrányos helyzetű iskoláskorú gyermeket látnak vendégül. 

    A térség kulturális, néprajzi értékeit, népművészetét, gasztronómiáját, a tájegység természeti szépségét bemutató rendezvényt tavaly rendezték meg első alkalommal. Idén már tizenegy göcseji település csatlakozott a kezdeményezéshez, a rendezvény nyolcnaposra bővült - mondta el az MTI-nek Nagy András, a Göcseji Civil Társaság alapító tagja, a Zsuppán-kert Kulturális Alapítvány vezetője.
    A göcseji falvak nyáresti koncertetekkel, helyi értékeket bemutató műsorokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, az erdők-mezők titkait feltáró tudományos előadásokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal készülnek az eseményre. Milejszegen az olajüzem nyitja meg kapuit, extra szűz, göcseji olajjal készült falatokkal kínálják vendégeket, akik az olajsajtolás folyamatát is megismerhetik. A pincészetekben anekdotázós szőlő- és gyümölcsbor-kóstolóra várják a látogatókat. Sötétedés után a Vega Csillagász Egyesület segítségével a Balázsfai-hegyről tanulmányozzák majd a csillagászati jelenségeket - ismertette a programokat Nagy András.
    A rendezvénysorozat a novai aratónapokkal, cséphadarós és cséplőversennyel, aratási ételek vetélkedésével kezdődik el július 15-én. A résztvevők ellátogathatnak a templomkert mellett kialakított tündérkertbe is. A következő napon Hottón, a bábparádén zenés marionettelőadást és utcaszínházi produkciókat mutatnak be.  
    Becsvölgyén ötfős csapatok részvételével rendezik meg július 18-án a népi játékok olimpiáját. Július 21-én a zalai olajos települések találkoznak Gellénházán: az "olajos" napon olajipari kiállítás nyílik, a szakmai előadáson pedig az olajipar múltjáról, jelenéről, jövőjéről beszélnek. Az egykori bányásznapi ünnepek hagyományait múltidéző programmal elevenítik fel. Becsvölgyén a Nyári Szabadtéri Játékokon a Mágnás Miska című zenés vígjátékot mutatják be Börcsök Enikő rendezésében. Ugyanezen a napon, este kilenc órakor a kustánszegi tónál megkezdődik a 48 órás horgászverseny a Göcsej Horgászegyesület szervezésében.
    Július harmadik szombatján Nagylengyelben a több stílust ötvöző, Táncra-forgó elnevezésű fesztivál vendége lesz a Kutyakölykök táncegyüttes. A délután a falu fő teréről hőlégballont engednek a magasba. Mindazok, akik nemcsak madártávlatból szeretnék megismerni Göcsej vidékét, július 23-án a biciklis és motoros túrát indítanak, és Becsvölgyén, a faluház udvaráról startolnak a göcseji körtúra tájfutói is. 
    A zárónapon több településen tartanak búcsúkoncertet és táncházat. Milejszegen, a Zsuppán- Kert Pajtagaléria és Színházban a Zalai Táncegyüttes ad műsort. A programsorozat a TMK Rock Band koncertjével zárul.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó