Tivadar napja van. | 2024.04.20

Clinton: Kohl az együttműködés politikusa volt

2017-07-01 16:30:00

Komoly és határozott tartás jellemezte Helmut Kohlt és politikáját, ugyanakkor mindig megegyezésre törekedett, az együttműködést kereste - mondta Bill Clinton korábbi amerikai elnök a német konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

    Az Európai Parlament strasbourgi székházának üléstermében tartott gyászszertartáson Clinton szerint Kohl "imádott" német lenni, büszke volt arra, hogy európai, de tárgyalásai során és döntéseiben mindig a közös pontokat kereste.
    Mint mondta: Európa 21. századi történelme Helmut Kohl "óráján kezdődött", hiszen olyan világot szeretett volna teremteni, ahol senki nem ragadja magához a vezető szerepet, hanem amelyet a szembenállás helyett az együttműködés és szabadság jellemez. A rendszerváltás idején felvetődő, nehézségekre fókuszáló kérdések ellenében adott válaszai vezettek az egységes Németország megteremtéséhez, de viszonyulási pontot jelentett Európa bővítéséhez is.
    "Megadta annak a lehetőségét, hogy valami nagyobb dologban, távolabbra mutató munkában vegyünk rész, mint a hivatali időnk" - fogalmazott a korábbi amerikai elnök.
    Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédében kijelentette: az egykori német kancellár Németország újraegyesítése és az egységes Európa építőmestere, a jövő embere volt, hiszen képes volt megtalálni az egyetlen helyes utat, és képes volt előrehaladni is azon.
    Mivel Kohl tudta, mit jelent a háború, azért dolgozott, hogy Európát se lövészárkok, se határok ne osszák meg soha többet. Kohl nemzeti vezető maradt, de gondolataiban és cselekedeteiben Európa és az egész világ érdekeit szem előtt tudta tartani. Közös hazát hozott létre Európa számra a béke és a biztonság jegyében, de örökségének megtartása érdekében közösen, tovább kell dolgozni - hangsúlyozta.
    "Örökösei vagyunk mindannyian, a világ vezetői pedig felelősek azért, hogy ez az örökség megmaradjon" - fogalmazott.
    Oroszország úgy emlékezik rá, mint bölcs barátra, okos politikusra, őszinte, nyitott emberre - zárta beszédét az orosz miniszterelnök.
    Felipe González egykori spanyol kormányfő beszédében barátjának nevezte Helmut Kohl egykori kancellárt, akit szavai szerint hivatalos és emberi kapcsolataiban is országa, Európa és az egész világ iránti hűség vezetett.
    Kiemelte, Kohl európai Németországot épített, nem német Európát, majd a szolidaritás jegyében segítette a később csatlakozó országok integrálását.
    Előrelátó politikája az európai egységbe ágyazódik, ugyanis kockára téve kancellárságát elfogadta az eurót, sokat dolgozott azért, hogy Európa gazdasága és biztonsága megerősödhessen.
    Választási vereségét követően is a hűséget, a megbecsülést, a barátait választotta. Mindezért hatalmas űrt hagy maga után - húzta alá az egykori spanyol kormányfő.