Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Strategon Értékpapír Zrt.-hez 

2017-06-30 20:20:00

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost rendelt ki a korábban már felfüggesztett Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítására, a felügyeleti biztos pénteken átvette a vállalkozás jogköreit - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel. 

    A kirendelt felügyeleti biztos feladata a Strategonnak a piacról történő szabályozott kivezetése érdekében többek között az állomány-átruházás és az így megvalósuló ügyfél-elszámolás koordinációja. A biztos kirendelése legfeljebb a már folyamatban lévő állomány-átruházás lezárultáig tart. A felügyeleti biztos a feladatai teljesítéséig, de legalább 1 hétig a társaságtól pénzügyi eszközre és pénzeszközre vonatkozó kifizetést nem teljesít.
     Az állomány-átruházásnál az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerülnek, amelynek menetéről az érintettek rövidesen értesítést kapnak, az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük.
    Kiemelték: a Strategon elszámolási vitában áll egy brit - az angol pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó - letétkezelővel a meglévő "white label" megállapodásában (ahol a magyarországi társaság saját nevében nyújtja ügyfeleinek külföldön a kereskedés lehetőségét) érintett mintegy 15 egyéb ügyfelét és 30 millió forintnyi követelését illetően.
    A jegybank közleményében felidézte, hogy az MNB 2017. május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét a társaság szavatolótőke-problémái miatt. A felfüggesztés addig tart, amíg a szolgáltató nem igazolja az ügyfél-kötelezettségeinek teljesítését, vagy amíg a cég ügyfél-kötelezettségeit más befektetési vállalkozás át nem vállalja, a jegybank előzetes engedélyével. Miután a Strategon bármelyik feltételt igazolta, a jegybank májusi határozata szerint egyúttal vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét. A májusi felfüggesztés óta a Strategon új ügyfélszerződést nem köthet, meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, fennálló ügyfélszerződéseit viszont ezidáig változatlanul teljesíthette - ismertették. 
    A Strategon a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal, a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel és mintegy 480 szerződött ügyféllel rendelkezik.