Emma napja van. | 2024.04.19

A borászattól a szakképzésig

2017-06-30 13:36:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés csütörtöki ülésén ünnepélyes keretek közt átadták az idei Szent Erzsébet díjakat. Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére domborművet avattak, emlékplakettet adományoztak ápolóknak, illetve döntöttek a vis maior alap megduplázásáról, tájékozódtak a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkájáról és a szakképzés helyzetéről.

A napirend elfogadását követően zárt ülés keretében döntöttek többek közt a Rákóczi-lánc kitüntetés idei díjazottjáról és elfogadták a megyei tulajdonú gazdasági társaságok elmúlt évi tevékenységéről készült tájékoztatót.

Dr. Sohajda Mária Szent Erzsébet díjban részesült

Török Dezső elnök és Bánné dr. Gál Boglárka alelnök ünnepélyek keretek közt átadta a Szent Erzsébet díjakat, amelyet az idén dr. Sohajda Mária és Vida Éva Ildikó érdemelt ki. A közgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület javaslatára Kossuth Zsuzsanna emlékplakettet adományozott Árvay Hildának, Dulibán Lászlónénak, Frónáné Balla Évának, Horváth Emesének, Horváth  Ferencnének, Kissné Dojcsák Erikának, Laczkó Jánosnénak, Mulatóné Rigeti Ritának, Petőné Lázár Mariannának és Virágné Kaló Ágnesnek. Az elismeréseket Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Schmittné Makray Katalin, a korábbi köztársasági elnök felesége adta át. Ezt követően közösen leleplezték a Megyeháza aulájában a Kossuth Zsuzsannát ábrázoló domborművet, amelyet az ünnepségen részt vevő Borsi Antal szobrászművész alkotott.

 Vida Éva Ildikó a Szent Erzsébet díjjal

Schmittné Makray Katalin avatóbeszédében méltatta megyénk szülöttének, Kossuth Zsuzsannának életútját, munkásságát, amely a szabadságharc katonai kórházainak a megszervezésében csúcsosodott ki. Kiemelte, hogy a személyiségét az erős hazaszeretet, alázat, a munkába vetett hit és a bizalom jellemezte. Kossuth Lajos húga igazi hős volt, a magyar ápolók példaképe.

 Dulibán Lászlónénak Török Dezső és Schmittné Makray Katalin adta át az elismerést

A magasztos hangulatú ünnepség után visszatért a közgyűlés a szokásos medrébe, s döntöttek például arról, hogy a rendkívüli helyzetek orvoslását segítő vis maior alapot 4,5 millió forintról 9 millióra emelik. Tájékoztató hangzott el a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elmúlt évi tevékenységéről valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.  regionális irodájának a munkájáról.

A dombormű leleplezésének pillanatai

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács tevékenységéről készült tájékoztatóval kapcsolatban számtalan kérdés, észrevétel hangzott el a képviselők részéről jelezve, hogy a borászat, borturizmus fontos része Zemplén gazdaságának. Ugyancsak élénk érdeklődés kísérte a szakképzés helyzetét bemutató tájékoztatót, amelyben kitértek a hátrányos helyzetű diákok rendszerben tartása érdekében tett intézkedésekre is.

A közgyűlés megtartotta éves közmeghallgatását, amelyen vélemény hangzott el a foglalkoztatásról és a TOP-ról.

Az ünnepeltek

Az egyebek keretében Török Dezső bejelentette, hogy az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlést az idén 20 éve város Felsőzsolcán fogják tartani.