Gedeon napja van. | 2024.03.28

Merkel: a hamburgi csúcson ki kell állni a szabadkereskedelem mellett

2017-06-29 13:28:00

A G20 csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján ki kell állni a piacok szabadsága és a többoldalú, multilaterális kereskedelmi rendszer mellett és a bezárkózás ellen - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi parlamentben (Bundestag).

    Hangsúlyozta, hogy a globalizáció körüli aggodalmakra nem megoldás a protekcionizmus. A bezárkózás és a kereskedelem korlátozása szerinte mindenkinek árt. A gazdasági integráció és a határokon átívelő kereskedelem viszont világszerte a gazdaság és a jólét növekedéséhez vezet, munkahelyeket teremt és csökkenti a szegénységet.
    A G20-csúcson a klímaváltozás is fontos téma lesz, és a tárgyalások "nem lesznek egyszerűek". A nézeteltérések nyilvánvalóak, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Azonban "nem várhatunk arra, hogy a tudomány az utolsó kételkedőket is meggyőzze" - jelentette ki a német kancellár, az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezve a globális éghajlatváltozást. 
    A párizsi egyezmény "visszavonhatatlan, és nem lehet újratárgyalni" - húzta alá.
    Hozzátette: a vezető ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az Európai Uniót mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökségét ellátó Németország kormányfőjeként igyekszik majd úgy irányítani a tárgyalásokat a július 7-én kezdődő kétnapos tanácskozáson, hogy szolgálják a párizsi klímaegyezmény "tartalmát és célját".
    A klímaváltozás elleni küzdelem, a terrorizmus fenyegetése, a globalizáció és a digitalizáció esélyei, a menekülés és a migráció okai mind-mind olyan kihívások, amelyek nem ismernek országhatárokat. 
    Ezért  "súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy a világ gondjait elszigetelődéssel és protekcionizmussal meg lehet oldani" - mondta Angela Merkel.
    "Csak közösen találhatjuk meg a megfelelő válaszokat korunk legnagyobb kérdéseire, és csak együtt mozdíthatjuk elő az ügyeket", így a G20-csúcson elfogadandó zárónyilatkozat legfőbb gondolata a többoldalú együttműködés, a multilateralizmus lesz - tette hozzá a német kancellár.
    Azzal kapcsolatban, hogy a hamburgi csúcs ellen számos tüntetést szerveznek civil szervezetek, amelyek elutasítják a húszak tevékenységét, kiemelte: a vélemények kifejezése demonstrációk révén "egy demokráciában nagyon is legitim", és remélhetőleg valamennyi megmozdulás békés, erőszakmentes lesz.
    A múlt heti uniós csúcs eredményeit értékelve Merkel hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kilépési szándékának hatására az EU minden eddiginél nagyobb határozottsággal törekszik arra, hogy sikerre vigye a párizsi klímaegyezményt, és a brüsszeli csúcson egyértelműen állást foglalt a megállapodás mellett.
    A csúcstalálkozó megmutatta, hogy az EU halad előre a fontos ügyek megoldásában, ismét derűlátóbban tekint a jövőbe, egysége pedig jóval erősebb annál, amit a gyakran heves viták jeleznek. 
    Az EU-t "tetterő és bizakodás" jellemzi, a csúcs sikere pedig az intenzív német-francia előkészítő munka mellett "az összetartás és az együttműködés új szellemének" is köszönhető, amely valamennyi résztvevőnél érezhető volt, és a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) tartott népszavazás óta jelent meg.
    Az EU gazdasági helyzete nagyban javult, az idén mind a 28 tagország gazdasága növekedik, a munkanélküliség nyolcéves mélypontra süllyedt, 2013 óta tízmillió új munkahely jött létre és a foglalkoztatottság minden korábbinál magasabbra emelkedett - mondta a német kancellár.
    Angela Merkel csütörtökön megbeszélést folytat a G20-csúcs európai résztvevőivel, a brit, a francia, a holland, a norvég, a spanyol és az olasz kormány-, illetve államfővel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével. A német sajtóban megjelent értékelések szerint a találkozó azt szolgálja, hogy az európai résztvevők egységesen lépjenek fel az új amerikai elnökkel, Donald Trumppal  szemben a kancellár beszédében érintett ügyekben, mindenekelőtt a szabadkereskedelem és a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében.
    A Der Spiegel című hírmagazin szerint a soros német elnökség azt akarta elérni, hogy a G20-csúcson felsorakozzanak "tizenkilencen egy ellen", vagyis Donald Trumppal szemben a párizsi klímaegyezmény és a multilaterális együttműködés ügyében, de több ország, köztük Kanada nem akarja tovább élezni az ellentéteket Washingtonnal. Ezért az az új cél, hogy létrejöjjön a "tizenkilenc mínusz X egy ellen" formáció, vagyis ha nem is egyöntetűen, de minél többen foglaljanak állást Donald Trump politikájával szemben.