Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárkamara: eddig mintegy 1,8 milliárd forint tagdíjat fizettek be a tagok a NAK-nak

2017-06-29 12:58:00

Eddig mintegy 1,8 milliárd forint tagdíjat fizettek be a tagok a Nemzeti Agrárgazdasági Kararának (NAK) az idei tagdíjbevallásaik alapján - mondta a NAK főigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. 

    Darabos Tamás közölte: a tagdíj-bevallási időszak június 1-jén kezdődött és július 15-én ér véget, az elkövetkező két hétben még több mint 400 ezer bevallást várnak. A tagdíj-befizetés határideje pedig július 31. A főigazgató úgy kalkulál, hogy a befizetési hajlandóság eléri majd a 99 százalékot, és mintegy 4,2 milliárd forintot tesz ki az idén. Ez a NAK bevételeinek csaknem 50 százalékát jelenti, ugyanis a köztestület bevétele éves szinten 10-11 milliárd forint - mondta.
    A főigazgató elmondta, a tagdíjak bevallása rendben zajlik, ugyanis eddig mintegy 50 ezren adták be, s a tapasztalatok szerint a tagok döntő része az utolsó három napra hagyja ezt a kötelkezettséget. A NAK ügyfélszolgálatának forgalma megsokszorozódott.
    Darabos Tamás kiemelte: az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében nem kell bevallást tenniük a földműves tagoknak, illetve azoknak a kizárólag őstermelőként tevékenykedő kamarai tagoknak, akiknek az előző évi árbevételük nem érte el a 600 ezer forintot, és semmilyen, a NAK alapszabályában foglalt kedvezménnyel nem kívánnak élni. Esetükben elégséges, ha a NAK által postai úton megküldött csekken megfizetik a 2000 forint tagdíjat. A NAK előzetes adatai alapján ők mintegy 200 ezren vannak.
    A főigazgató jelezte: az igénybe vehető tagdíjkedvezmények idén tovább bővültek. Azok a tagok, akiknek agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 33 százalékát (külön kérelem esetén 50 százalékát), kérhetik, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolás csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel alapján történjen. A változás jelentős, mivel ez korábban 20, külön kérelem esetén 25 százalék volt. Azok a tagok pedig, akik már nem folytatnak agrártevékenységet, egyéves tagdíjuk megfizetése mellett kérhetik tagságuk törlését.
    A notórius nem fizető agrárkamarai tagok mintegy 2600-an vannak, tőlük a tagdíjbehajtást a NAK a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kérte, tagdíjtartozásuk mintegy 1,2 milliárd forint - mondta Darabos Tamás.