Auguszta napja van. | 2024.03.29

A hétvégén kezdik szedni a dinnyét a medgyesegyházi termesztők

2017-06-29 11:25:00

A hétvégén kezdik szedni a dinnyét a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, az MTI által megkérdezett gazdák jó szezonra számítanak, de keveslik a felvásárlási árakat.

    A 13 hektáron termesztő, 40 éve dinnyével foglalkozó Cseh György az MTI-nek elmondta: az elmúlt egy hónap időjárása kedvezett a szabadföldön termesztett görögdinnyének, amely várhatóan kiváló minőségű lesz. A gazda hektáronként 50 tonnás átlagtermésre számít, amelynek nagyobb részét egy-két kereskedőnek adja el, akik a belföldi piacon értékesítik a terményt.
    A telephelyen gépekkel is csomagolják a dinnyét, így egy részét közvetlenül az áruházláncoknak adják el. A magnélküli dinnyét főként a skandináv államokba és Németországba exportálja az egyik felvásárló - mondta.
    Cseh György közölte: a dinnye kilójáért - kompenzációs felár nélkül - 52-54 forintot kap majd, amely a 40-45 forintos önköltségi árat épphogy fedezi. "1995-ben a nagybani piacon ennél többért vették át" - mondta.
    Hozzátette, az alacsony ár miatt az elmúlt években az egy-két hektáron termelő gazdák közül már sokan abbahagyták a dinnyézést.     Megerősítette ezt a 29 éve három hektáron gazdálkodó Juhász György is, aki elmondta, 40 tonnás átlagtermésre számít hektáronként. Hozzátette: egy értékesítő kft.-nek adja el a termést, amely négy gyulai standon és Balatonlellén árulja a görög- és a sárgadinnyét.
    Juhász György szerint kilónként 35 forint alatti átvételi ár esetén a gazda csak veszteséget termel. Probléma szerinte, hogy az utóbbi években egyre nehezebb magyar idénymunkást találni a szezonra, ami tovább emeli a költségeket.
    Közölte: a nagybani piacon jelenleg 150 forintot adnak a magyar dinnye kilójáért, ám a görögországi dinnye csak 140 forintba kerül. Ezért szerinte kérdés, milyen árat sikerül elérni, amikor a jövő héten nagy mennyiségben megjelenik a piacon a magyar dinnye. Úgy vélte, a vevők a görögdinnyét kilónként 190 forint körüli áron tudják majd megvenni.
    A dinnyeértékesítéssel foglalkozó Grósz György szerint az idei kiváló minőség miatt az elmúlt évekhez képest magasabb felvásárlási árban reménykedhetnek a gazdák. Szerinte a technológiai fejlesztések és a mezőgazdaságban is megjelenő munkaerőhiány miatt kilónként már 45-60 forintos önköltségi árak vannak az ágazatban.
    Grósz György elmondta, a felvásárolt termény 60 százalékát exportálja, főként Lengyelországba és Csehországba, kis részét Németországba.
    Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: Békés megyében 1910 hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel, ezen a vidéken hektáronként 55-60 tonnás termésátlagok is várhatók.
    Az egyesületi elnök szerint a gazdák bőségesen el tudják látni dinnyével a magyar piacot, becslések szerint 210-220 ezer tonna dinnye teremhet idén az országban. Összességében ennek körülbelül 40 százalékát exportálják, főként Lengyelországba, Németországba és Csehországba, valamint a balti és a skandináv államokba.
    Göcző Mátyás szerint a mintegy 2000, dinnyetermesztéssel foglalkozó családnak kialakult értékesítési, beszállítói hálózata van már. Ami továbbra is problémát jelent, hogy kevéssé haladnak a gazdák a szövetkezetesítés irányába, pedig az növelné az érdekérvényesítő képességüket - mondta.