Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas: kevesebb búza terem, de biztosított az ellátás

2017-06-28 16:12:00

A szélsőséges időjárás okozta károk miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem, mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Hozzátette, a teljes mérleget az aratás befejezése után tudják majd megvonni.
    A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet: a kárenyhítési rendszert gyakorlatilag valamennyi kárra, például aszályra, jégesőre, viharkárra, belvíz- vagy árvízkárra igénybe lehet venni, ha 30 százalékos vagy ennél nagyobb volt a terméskiesés.
    A rendszer több éve működik, 27 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, ami döntően a rendszerbe belépett termelők befizetésén alapul, az állam pedig kiegészíti - fejtette ki.
    Megváltozott az időjárás, és a rendkívül szélsőséges természeti körülményekre nem lehet felkészülni, ezért is van szükség a kárenyhítési rendszerre, amelynek fejlesztésén folyamatosan dolgozik a szaktárca - közölte Fazekas Sándor.
    A földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán szintén felhívta a figyelmet az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára, azt mondta, hogy a tavaszi-nyári károk összesen mintegy 100 ezer hektárt érintettek, a kárigényt a kárenyhítési rendszer kezelni tudja.