Csongor napja van. | 2024.04.16

Bolgár embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

2017-06-28 12:59:00

Vádat emeltek egy bolgár kamionos ellen, aki öt iraki állampolgárt csempészett Magyarországra - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, az előzetes letartóztatásban lévő férfit vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják.
    A vádirat szerint a férfit Bulgáriában bízták meg azzal, hogy 3 ezer euróért Romániából Magyarország érintésével Ausztriába szállítson migránsokat egy átalakított teherautóval. 
    A férfi január 30-án Temesváron, egy elhagyatott területen vette fel az odaszállított öt irakit, akik elbújtak a raktérben kialakított rejtekhelyen. A vádlott a határt átlépve Szegedre, egy bevásárlóközpont parkolójába hajtott, ott szeszes italt vásárolt, berúgott és egy benzinkút kazánhelyiségében lefeküdt aludni. A mínusz 10 fokos hidegben a kamionban hagyott migránsoknak több óra elteltével sikerült kijutniuk a járműből, és nem sokkal később a rendőrök elfogták őket.
    A határsértők több mint 10 órát töltöttek az 1,8 köbméteres, rosszul szellőző rejtekhelyen, így az utazás és a várakozás jelentős testi, lelki gyötrelemmel járt számukra - tudatta a csoportvezető ügyész.