Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmérés: jobb az életszínvonal Ukrajnában, mint Oroszországban

2017-06-27 11:18:51

Az életszínvonal tekintetében Ukrajna idén megelőzte két szomszédját, Oroszországot és Fehéroroszországot - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Social Progress Imperative amerikai szociológiai intézet végzett, és amelynek eredményét a héten ismertették ukrán hírportálok.

    A felmérés a világ 128 államára terjedt ki, a rangsorban Ukrajna a középmezőnybe, pontosabban a 64. helyre került, míg Fehéroroszország a 65., Oroszország a 67. helyet foglalja el. 
    A kutatóintézet munkatársai az életszínvonalat az egészségügyi ellátás, az oktatás minősége, a korszerű technológiákhoz való hozzáférés, az emberi jogok tiszteletben tartása, a társadalomban tapasztalható tolerancia, a szólásszabadság és a higiéniai viszonyok alapján mérték. 
    Első helyen Dánia végzett, az öt legjobb életszínvonalú ország közé bekerült még Svájc, Norvégia, Izland és Finnország. A sereghajtók főként afrikai országok, úgymint a Közép-afrikai Köztársaság, Afganisztán, Csád, Angola, Nigéria, Jemen és Etiópia. A 2012-ben alapított, amerikai székhelyű Social Progress Imperative nonprofit intézmény honlapján található információ szerint Magyarország idén a 37. helyre került.
    A Rejting nevű, tekintélyes ukrán közvélemény-kutatási csoport legfrissebb, május végén végzett felmérésből az derült ki, hogy az ukránok fele nem támogatja a vízumkényszer bevezetését Oroszországgal szemben, a kijevi kormányzat ez irányú terveit 40 százalékuk helyesli. 
    A Rejting sok kérdésre kiterjedő közvélemény-kutatásának eredménye azt is mutatja, hogy a megkérdezettek csaknem 60 százaléka ellenzi az orosz internetes oldalak, köztük a Vkontaktye (VK) és az Odnoklasznyiki (OK) közösségi portálok, valamint a Yandex orosz keresőoldal letiltását az országban, amit május közepén léptettek életbe.
    Az orosz nyelv államivá minősítését a felmérés résztvevőinek kétharmada utasította el, 30 százalékuk viszont támogatná. 
    A fegyvertartás legalizálását az ukránok 77 százaléka ellenzi, 18 százalékuk támogatja, az abortusz betiltását 63 százalékuk ellenzi, míg 23 százalékuk támogatja. 
    A Rejting a felmérést május 22-31. között végezte, háromezer nagykorú állampolgárt kérdeztek meg országszerte a közvélemény-kutatók. 
    A brit Numbeo internetes portál év elején közölt felmérése szerint - amelyet ukrán hírportálok is ismertettek - Ukrajna a harmadik legolcsóbb ország lett az élelmiszerárakat, a közlekedést, a szállást és az éttermi étkezés árát, valamint a helyi lakosság vásárlóerejét tekintve a kutatók által mért 121 ország közül, csupán Indiát és Egyiptomot hagyta maga mögött. A legdrágábbnak Bermuda találtatott a felmérésben.