Gedeon napja van. | 2024.03.28

Független intézet: az új törvény miatt 22 millióval nőne az egészségbiztosítás nélkül maradók száma

2017-06-27 08:24:37

 A Trump-kormányzat új egészségbiztosítási törvényének elfogadása esetén tíz év alatt mintegy 22 millióval nőne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma - közölte egy pártoktól független elemző intézet.

    A Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) - amelynek nincs köze az Egyesült Államok szövetségi kongresszusához - hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében vázolta az új törvény esetleges elfogadásának egy évtizeden belül várható következményeit.
    Az intézet már a tervezet áprilisi képviselőházi szavazása előtt is arra figyelmeztetett, hogy a törvény végleges elfogadása nyomán 2026-ig újabb 24 milliónyi amerikai eshet ki az egészségbiztosítással rendelkezők köréből. A COB hétfőn ismertetett előrejelzése a biztosítás nélkül maradók számának valamivel kisebb, mintegy 22 milliós növekedésével számol. Az elemzés ugyanakkor rámutat, hogy 2026-ra így is 49 millióra emelkedik majd a számuk, szemben a jelenlegi törvény mellett biztosítás nélkül lévő, becslések szerint 28 milliós tömeggel.
    2017 és 2026 között a szenátus összesen 321 milliárd dollárral tervezi csökkenteni a szövetségi költségvetés deficitjét, s ennek keretében nyirbálná meg a szegényebb rétegek egészségbiztosítását támogató Medicaid programot, tíz év alatt 1 milliárd dollárt takarítva meg a kormány számára.
    Másfelől viszont olyan pénzügyi támogatásokat is ajánlana, amelyekkel megnyerheti a Medicaid megnyirbálása miatt aggódó szenátorok támogatását.
    A törvénytervezetet áprilisban a képviselőház elfogadta, de a szenátus politikusai már akkor jelezték, hogy a felsőházban csakis módosításokkal szavazzák meg, s ennek jegyében jó néhány módosítást fűztek hozzá.
    Eddig öt republikánus szenátor jelentette ki, hogy nem áll készen a törvény megszavazására; négyen túl "engedékenynek" minősítették a módosításokat és még további megszorításokat akarnának, egy nevadai szenátor viszont túlságosan keménynek nevezte a tervezet, és enyhítéseket szorgalmaz. A demokraták egyhangúlag elvetik a törvénytervezetet, így annak szenátusbeli elfogadásához csak két republikánus "nem" szavazatot engedhetnek meg maguknak a kormánypárti szenátorok.
    Sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szombat óta folyamatosan egyeztet a törvényjavaslatot elutasító szenátorokkal. A Fehér Ház és republikánusok vezető politikusai még a július 4-i nemzeti ünnep előtt szeretnék elfogadtatni a törvényt, utána ugyanis a törvényhozók szabadságra mennek. John Cornyn szenátor egy hétfői interjújában jelezte: a republikánusoknak még a héten "muszáj elfogadniuk" az új törvényt, hogy aztán megkezdődhessen a szavazás az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásáról is.
    A CBO hétfőn megjelentetett hatástanulmánya vitát váltott ki Washingtonban. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője leszögezte: a CBO elemzésének a Trump-féle egészségbiztosítási elképzelések végét kell jelentenie.