Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolják kormányfőnek

2017-06-26 13:01:52

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolja miniszterelnöknek a bukaresti szociálliberális koalíció az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási tárgyalásokon - jelentették be hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE vezetői.

    A PSD végrehajtó bizottságában csaknem egyhangúlag (négy tartózkodással) fogadták el a Tudose kormányfő-jelöltségét, amelyet a koalíció kisebb pártja, az ALDE is jóvá hagyott így a politikus nevét közös javaslatként terjesztik az államfő elé.
    Klaus Iohannis államfő hétfő délutánra hívta egyeztetésre - politikai súlyuk sorrendjében - a parlamenti pártokat, és várhatóan azt követően dönti el, kinek ad kormányalakítási megbízást. Az elnök elsőként a parlamenti mandátumok többségével rendelkező PSD-ALDE koalíció küldöttségét fogadja.
    Az ötvenéves jogász végzettségű Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal - összesen mintegy másfél évig - vezette a bukaresti gazdasági tárcát.
    Tudose európai gazdaságpolitikából szerzett mesteri fokozatot a nemzeti hírszerzési akadémián 2007-ben, majd ugyanott doktorált 2010-ben. Több biztonságpolitikai jellegű tanfolyamot is elvégzett Romániában és külföldön. Tudose tavaly - másik nyolc doktor-társával együtt - lemondott doktori címéről, miután plágiumbotrány robbant ki a - korrupciógyanúval bíróság elé állított - Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes által vezetett doktori iskola körül.
    Tudose vagyonbevallásában egy 30 ezer euró értékűre becsült bélyeggyűjtemény szerepel, életrajzából kiderül, hogy a brailai sakk-klub igazolt játékosa. A politikus az átalakított Ponta-kormányban 2014 decembere és 2015 novembere között a gazdasági minisztériumot vezette, amely tisztégbe idén februárban tért vissza, amikor - a tüntetések hatására megüresedett tisztségeknél - az első kormányátalakítást hajtották végre a Grindeanu-kormányban.
    A román média úgy tudja, a PSD végrehajtó bizottságának ülésén Liviu Dragnea pártelnök több lehetséges kormányfő-jelöltre tett javaslatot, de - Tudose kivételével - valamennyien visszaléptek. Egyes bukaresti hírforrások korábban Carmen Dan belügyminisztert, Dragnea egyik bizalmasát tartották a legesélyesebb kormányfőjelöltnek, de állítólag ő sem vállalta a tisztséget.
    Bukarestben azért kell fél évvel a parlamenti választások után új kormányt alakítani, mert a PSD-ALDE koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.