Andrea napja van. | 2024.04.18

Eredményesnek nevezte New York állam kormányzója a CEU-ról folytatott tárgyalást

2017-06-24 12:45:00

Eredményesnek nevezte a Közép-Európai Egyetemről (CEU) a magyar kormány képviselőivel előző nap folytatott tárgyalást Andrew Cuomo, New York állam kormányzója .

    "Azért találkoztunk, hogy megvitassuk a CEU magyarországi folyamatos jelenlétét fenyegető új törvényt és a tanszabadság megőrzésének sürgős szükségességét. Jó haladtunk az Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium (európai és amerikai kapcsolatokért felelős) helyettes államtitkárával folytatott tárgyalásokon" - áll a New York szövetségi állam hivatalos honlapján helyi idő szerint pénteken közzétett közleményben.
    "Azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően" - olvasható a közleményben.
    Az Országgyűlés áprilisban a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban tárgyalta, majd elfogadta a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
https://www.governor.ny.gov/news/statement-governor-andrew-m-cuomo-139