Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-06-23 18:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északi felén ciklonok vonulnak. Frontjaik mentén sok a felhő, több helyen alakul ki eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős csapadékkal, a német-lengyel határvidéken több helyről jelentettek 30 mm fölötti mennyiséget. A kontinens déli országaiban ugyanakkor anticiklonális hatások érvényesülnek, általában kevés felhő zavarja a napsütést, eseménytelen az időjárás. Ezeken a tájakon kifejezetten meleg az idő, délutánra szinte mindenütt 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Továbbra is Spanyolország középső területein legmagasabb a csúcshőmérsékletet, 37, 40 fokig melegszik fel a levegő. Délies áramlás mellett a meleg légtömeg egészen a francia és német területek, illetve a Kárpát-medence fölé nyúlik be, 30, 35 fokot mérnek a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencébe a pénteken áthaladó hidegfront mögött átmenetileg szárazabb levegő érkezik, szombaton napos, nagyrészt csapadékmentes időre lehet számítani, folytatódik a hőség.


    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, egyre inkább a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön várható több helyen zápor, zivatar. A heves zivatarokat károkozó szél, nagyméretű jég és felhőszakadás kísérheti. Estétől csökken a felhőzet, délen is egyre több helyen megszűnik a csapadék. Szombaton sok napsütésre, nagyrészt száraz időre számíthatunk, majd este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén már több lesz a felhő, és helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, pénteken főleg az Északi-középhegység térségében időnként viharossá fokozódik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, az Északi-középhegység egyes részein lehet pár fokkal hűvösebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30, 35 fok között valószínű.