Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság és a versenyképesség helyreállításában

2017-06-22 15:13:00

 Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében - ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján.

    Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a KEK olyan regionális szervezet, amelynek 18 tagországa van, és uniós és nem uniós országokat tömörít, ezért a regionális intézmények közült a legjobban tudja képviselni a közép-európai érdekeket.
    A tárcavezető szerint Európa rendkívül súlyos helyzetben van, a migrációs kihívás, a terrorfenyegetettség és a versenyképességi problémák nagyon komoly kihívások elé állítják. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy minden európai vita azonnal emocionális vitává válik, ami pedig a józan észre alapuló megoldás érvényesülését gyakorlatilag lehetetlenné teszi.
    "Ezért ebben a helyzetben Közép-Európának a józan észt kell képviselnie, és ésszerű megoldásokra kell törekednie" - fejtette ki Szijjártó Péter. Rámutatott arra, hogy ez így volt eddig a gazdaságpolitikában, s nem véletlen, hogy Közép-Európa a kontinens növekedési motorja lett. Így volt ez a biztonság tekintetében is, ugyanis a térség a biztonságot középpontban helyező közép-európai politikájával tudta bebizonyítani, hogy a migrációs hullám megállítása abszolút lehetséges.
    Szijjártó Péter leszögezte, hogy a migráció vonatkozásában világossá kell tenni: a bevándorlási hullám leállítható, ezért le is kell állítani, s csak az jöhet be és maradhat Európában, aki a jogszabályok alapján erre jogosult
    Az EU számára biztonsági és gazdasági érdek a bővítés folyamata. "A Nyugat-Balkánon nagyon komoly feszültségek kezdenek kialakulni, és ahhoz, hogy ezen úrrá legyünk, az integráció a legjobb megoldást. Ezért Szerbia és Montenegró integrációs folyamatát erőteljesen fel kell gyorsítani, ugyanis ha a nyugat-balkáni térséget az EU nem integrálja, akkor integrálni fogja más, ami biztosan nem az érdekünk" - mondta a tárcavezető.
    Szijjártó Péter szerint Magyarország az Európai Unió és az Euroázsiai Gazdasági Unió együttműködését szorgalmazza, ugyanis Európa nyugati felében vannak a fejlett technológiák, keleti felében pedig az ásványi kincsek és a nyersanyagok.
    "Ha ezt a kettőt össze tudjuk párosítani, és Európa keleti valamint nyugati fele között fel tudunk építeni egy normális, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést, akkor Európa a világgazdasági versenyben komolyan meg tud erősödni" - mondta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európának az a történelmi tapasztalata, hogy nyerni tud, ha Kelet és Nyugat között jó a kapcsolat, és veszít, ha rossz.
    "Nem akarunk többé vesztesek lenni, ezért Közép-Európának vállalnia kell azt a szerepet is, hogy Kelet- és Nyugat-Európa között hidak képezzen, együttműködésüket elő tudja segíteni" - mondta a miniszter.
    Szijjártó Péter Minszkben külön tárgyalt a többi között Andrej Kabjakov fehérorosz miniszterelnökkel és Uladzimir Makej külügyminiszterrel is, fogadta továbbá a KEK-értekezlet résztvevőit Aljakszandr Lukasenka államfő.
    A magyar tárcavezető abban állapodott meg minszki tárgyalópartnereivel, hogy Magyarország továbbra is határozottan és elkötelezetten fogja támogatni az EU és Fehéroroszország közötti kapcsolatok fejlesztését, ami Európának is érdeke gazdasági és biztonsági szempontból egyaránt.
    A magyar-fehérorosz kereskedelmi kapcsolatokban a gyógyszeripar - azon belül is a Richter Gedeon magyar gyógyszercég - játssza a főszerepet, ezért Szijjártó Péter abban állapodott tárgyalópartnereivel, hogy folytatják az egyeztetéseket a magyar gyógyszerek nagyon mértékű megjelenése érdekében a fehérorosz piacon. Megállapodtak abban is, hogy Magyarország támogatja Fehéroroszország tagságát a Kereskedelmi Világszervezetben, illetve az EU és Minszk közötti vízumkönnyítési megállapodás mielőbbi életbe léptetését.