Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Vatikán tárgyalásra szólította fel a venezuelai válságban szembenálló feleket 

2017-06-22 12:53:00

Komoly és őszinte tárgyalásra szólította fel a Venezuelában szembenálló feleket Bernardito Auza érsek, a Vatikán ENSZ állandó megfigyelője az Amerikai Államok Szervezete (OAS) csütörtökön véget érő közgyűlésén, miközben a pápai államban is diplomáciai találkozót tartanak a venezuelai helyzet megoldására.

    A Vatikáni Rádió beszámolója szerint Bernardito Auza érsek az amerikai államokat tömörítő szervezet előtti felszólalásában kijelentette, hogy a venezuelai válság megoldása tárgyalásos úton lehetséges. A Vatikán képviselője hozzátette, meg kell hallgatni a venezuelai lakosság kéréseit, és véget kell vetni a Nicolás Maduro elnök vezette dél-amerikai országban pusztító erőszaknak. Az érsek "együttes fellépést" szorgalmazott a térség országainak segítségével.
    A Vatikáni Rádió emlékeztetett, hogy az áprilistól mindennapossá vált tüntetéseken és a rendőrséggel vívott összecsapásokban 75 ember veszítette életét. A héten egy 17 éves fiút lőttek agyon a rendőrök, és negyven tüntető sebesült meg. A súlyos válság térdre kényszerítette az országot, Venezuela súlyos élelmiszerhiánnyal küzd.
    A Vatikán már lassan egy éve közvetíteni igyekszik a Venezuelában szembenálló felek között. Ferenc pápa június elején zárt ajtók mögött fogadta a venezuelai katolikus püspöki kar tagjait, valamint venezuelai politikusokat is.