Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hoppál: megújul a kulturális infrastruktúra

2017-06-22 11:06:01

A fővárosban és a vidéken is az infrastruktúra-fejlesztésé lesz a főszerep a kulturális területen, az egész ágazatra a következő évben 127 milliárdot fordítanak a központi költségvetésből - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: "különleges korszakot élünk, amikor a magyarországi nagyon lerobbant kulturális infrastruktúra, a színházak, a múzeumok, a könyvtárak mind-mind megújulnak".
    A politikus szerint 2018-ban 127 milliárd forint jut majd a kulturális területnek a központi büdzsé szerint, amelyet a múlt héten fogadott el az országgyűlés. A legnagyobb növekedés a beruházások területén lesz megfigyelhető. Az államtitkár látványos példaként többek közt a Budai Vigadó, az Eiffel-csarnok megújítását, a Liget projekt részeként felépülő új múzeumokat, valamint az Iparművészeti Múzeum 25 milliárd forintos fejlesztését említette, valamint kiemelte, hogy vidéken is jelentős színházfejlesztések várhatóak például Debrecenben, Kaposvárott, Győrben és más megyei jogú városban. 
    A fejlesztésekre idén 52, jövőre 67 milliárd forintot fordít a kormányzat, míg a kulturális államtitkárság költségvetése 66-ról, 81 milliárd forintra növekszik. 
    Hoppál Péter a kulturális alapellátás fontosságát hangsúlyozta, valamint rámutatott, nagy előrelépés, hogy míg 2015-ben 1,2 millió forintra emelkedett a kistelepülések kulturális normatívája, jövőre ez 1,8 millió forint lesz, azaz csaknem 2000 településen emelkedik a normatíva. 
    Kiemelte: huszonöt helyszínnel bővül a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre. Hoppál Péter szerint eddig 13 - túlnyomórészt fővárosi és egy szentendrei - történelmi, nemzeti emlékhelyet, illetve nemzeti örökségi helyszínt látogathattak meg MÁV-kedvezménnyel a nappali tagozatos diákok pedagógus kísérőikkel.