Andrea napja van. | 2024.04.18

Putyin és Temer a megállapodott stratégiai külpolitikai párbeszéd megerősítésétől

2017-06-22 08:12:52

A nemzetközi kapcsolatok igazságosabb, demokratikusabb és többpólusú rendszerének kialakítását célzó stratégiai külpolitikai párbeszéd megerősítéséről szóló nyilatkozatot írt alá Vlagyimir Putyin orosz és Michel Temer brazil elnök szerdán Moszkvában.

    A dokumentum értelmében ennek a rendszernek az ENSZ központi szerepén, a nemzetközi jog prioritásán, az egyenlő biztonságon és kollektív alapokon kell nyugodnia. A felek egyebek között hangsúlyozták a konfliktusok politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésének fontosságát. Oroszország és Brazília vezetői megállapodtak az olyan új típusú kihívásokkal és fenyegetésekkel szembeni, magasabb szintű koordinációról, mint a terrorizmus, a stabilitás fenntartása, a fegyverzetellenőrzés.
    A felek megállapodtak abban, hogy Vlagyimir Putyin hivatalos látogatást tesz majd Brazíliában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a vizitre várhatóan nem idén kerül majd sor, Temer ugyanakkor a TASZSZ-nak adott interjújában közölte, hogy az orosz vezetővel még ebben az évben a G-20 és a BRICS csoport csúcstalálkozóján is találkozik.  Közölte, hogy tárgyalások folynak 12 orosz katonai helikopter megvásárlásáról, valamint brazil mezőgazdasági termékek oroszországi importjáról.
    A brazil elnök hangsúlyozta a latin-amerikai államok egy részét tömörítő Mercosur szervezet és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti együttműködési megállapodás előkészítésének fontosságát.
    Putyin kifejezte az orosz közlekedési vállalatok készségét az új brazil infrastruktúra-megújítási programba való bekapcsolódásra. Mint mondta, már megkezdődtek a tárgyalások az észak-déli vasúti ág kiépítésére és üzemeltetésére szóló koncesszióról. Kijelentette, hogy perspektivikus projektek kínálkoznak az atomenergetikai együttműködésre is. Emlékeztetett arra, hogy a brazil piacon az orosz energetikai vállalatok közül a Roszatom mellett jelen van a Rosznyefty, a Gazprom és a Szilovije Masini is. 
    Temer közölte, hogy Brazília érdekelt a Glonaszsz orosz műholdas navigációs 
rendszer állomáshálózat kiterjesztésében. Putyin a kétoldalú űrkutatási együttműködés lehetőségeiről is beszélt, megemlítve egyebek között a közös, Brazíliából történő rakétafelbocsátások, valamint a kis és közepes kategóriájú hordozórakéták gyártásának lehetőségét.
    A felek négy gazdasági együttműködési megállapodást is aláírtak.