Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fazekas Sándor: a 2018-as költségvetés a gazdákat és a családokat segíti

2017-06-21 11:27:00

A 2018-as költségvetés a gazdák munkáját segíti, ugyanis jövőre 900 milliárd forint áll rendelkezésre agrár-vidékfejlesztésre, a családok megélhetését pedig az áfacsökkentések támogatják. A sertéshús, a tej, a baromfihús és a tojás áfájának mérséklése után jövőre a sertés belsőségek és a halhús áfájának csökkentése következik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

    A tárca vezető az M1 aktuális csatornán elmondta: az áfacsökkentéseknek köszönhetően az elmúlt időszakban mintegy 50 ezer forint maradt a családoknál, a további mérséklések következtében pedig további 10 ezer forint marad majd. Szavai szerint a halhús áfájának csökkentésétől a fogyasztás növekedésére számítanak, ugyanis jelenleg az országban a lakosság évente fejenként 5 kilogramm halat fogyaszt. Az iskolagyümölcs és iskolatej akció nagyobb támogatása is a családokat segíti - tette hozzá.
    Fazekas Sándor kiemelte: a kormány agrárpolitikája 2010. óta a vidéki életminőség javítására épül.
    A miniszter felidézte a Hungarikum bizottság keddi kecskeméti ülését, ahol arról döntöttek, hogy a magyar huszár, a magyar tanya és Toroczkó épített öröksége is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe.