Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-06-20 14:43:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Szárazföldünk nagy részének időjárását anticiklon határozza meg. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően sokfelé túlnyomóan derült, napos az idő, csapadék csak elvétve - a helyenként megnövekvő gomolyfelhőzetből - fordul elő. Ugyanakkor kontinensünk északi területén többközéppontú ciklon helyezkedik el. Hatására ott és a hozzájuk tartozó frontok mentén több a felhő, helyenként esik az eső, záporeső. Nyugat-Európában már sokfelé hőség van, a legmagasabb nappali hőmérséklet többfelé 30-35 fok, sőt Spanyolország déli vidékén 40-42 fokot is mérnek. Hűvösebb az idő az északi tájakon, ott a délutáni órákban többnyire 11 és 18 fok között alakul a hőmérséklet, de Izlandon és Finnország északi részén néhol 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását eleinte még anticiklon alakítja, majd észak felől gyenge hidegfront érkezik. Számottevő lehűlés nem valószínű, de záporok, zivatarok alakulnak ki.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    A keddi napos, száraz idő után az ország nagy részén még éjszaka is derült idő várható, csupán északon, északkeleten lesz hajnalban több a felhő, és ott néhol már zápor, zivatar is kialakulhat. 
    Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és északkeleten, keleten több helyen, másutt elszórtan zápor, zivatar várható. 
    Szerdán a szél egyre több helyen északnyugatira, északi fordul, és néhol meg is erősödik, zivatarok idején viharossá is fokozódik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28 és 34 fok között alakul.