Gedeon napja van. | 2024.03.28

Eredeti vizsolyi biblia is látható lesz Egerben

2017-06-20 14:15:00

A vizsolyi biblia első kiadásának egyik példánya is látható lesz a múzeumok éjszakáján az egri Dobó István Vármúzeumban - mondta az intézmény osztályvezetője a június 24-i rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a hevesi megyeszékhelyen.

    Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, muzeológus közölte: az Országos Széchényi Könyvtár által kölcsönadott példány pénteken érkezik Egerbe. A kiadvány értéke ötvenmillió forint. Emlékeztetett arra, hogy a vizsolyi bibliából 800 példányt nyomtattak, ma világszerte 52 lelhető fel belőle.
    Egri vonatkozása a Károli Gáspár-féle bibliának, hogy pártfogói között volt az akkori várkapitány, Rákóczi Zsigmond. A papírt Lengyelországból hozták, s a vizsolyi nyomda azon a kereskedelmi útvonalon feküdt - mondta a muzeológus.
    A részletekről szólva hozzátette: a Németalföldről hozott 4,5 millió betűt négy betűszedő napi tízezrével 450 napon át szedte, mire elkészült a 2412 oldalas, hat kilogrammos biblia.
    A múzeumok éjszakájával kapcsolatban Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy az egri múzeumi szervezet már a kezdetekkor bekapcsolódott a 2000-es évek elején indult programsorozatba. Számos intézmény közreműködésével, valamennyi kiállítóhely nyitva tartásával várják a vendégeket, számítva a tavalyi tízezres látogatottság megismétlődésére - tette hozzá.
    A helyszínek közül Berecz Mátyás külön felhívta a figyelmet a Kazamatákra, amelynek egyébként technikai okok miatt lezárt részeit is megtekinthetik az érdeklődők.
    A vármúzeum igazgatója megjegyezte: minden évben foglalkoznak aktuális témákkal is. Idén ez a reformáció 500 éves évfordulója.