Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az RMDSZ a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére akarja kihasználni a helyzetet

2017-06-19 14:58:49

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, mind a leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalóasztalhoz ült hétfőn, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot - tudta meg az MTI Porcsalmi Bálinttól, az RMDSZ ügyvezető elnökétől.

    Az ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek van egy prioritáslistája, amely a magyar közösség számára fontos jogi és jóléti kérdéseket tartalmaz, de amelyet egyelőre nem kívánt nyilvánosságra hozni. Az RMDSZ azt a partnert keresi, aki ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósulásához hozzásegítheti a szövetséget.
    Mivel a hétfő délelőtti politikai egyeztetések után délután még "technikai" tárgyalások következnek, az RMDSZ várhatóan csak kedden délután vagy szerda reggel, közvetlenül a bizalmatlansági indítvány vitája előtt dönt álláspontjáról.
    Arra a felvetésre, hogy sokan a mérleg nyelvének tartják az RMDSZ-t, amely eldöntheti, hogy hivatalban marad vagy megbukik a Grindeanu-kabinet, az ügyvezető elnök azt mondta, az RMDSZ szerepe most nagyon fontos, elképzelhető, hogy a magyar érdekképviselet fogja eldönteni a bizalmatlansági indítvány kimenetelét, de a koalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli két tábor erőviszonyait jelen pillanatban senki sem tudja pontosan meghatározni.
    Arra a kérdésre, nem tart-e az RMDSZ attól, hogy a kiélezett helyzetben "rossz lóra tesz", Porcsalmi Bálint azt mondta, nyilván minél pontosabb helyzetfelmérésre van szükség, de az RMDSZ számára az a legfontosabb, hogy a saját prioritásainak érvényt tudjon szerezni, és nem csak ígéretek formájában, mert "ígéretekkel tele van a padlás".
    Az RMDSZ nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a PSD-n belüli konfliktus kimenetelét, amennyiben a mérleg nyelvévé válik a szerdai bizalmi voksolás alkalmával.
    "Elmondtuk már, hogy ez az egész helyzet a PSD hibája, ők voltak ennek okozói, úgy kreáltak egy problémát, hogy most nem tudják megoldani. Ez normális demokráciában egy belharc. De itt rég nem tudunk egy normális, ideális politikai helyzetről beszélni. Mi ebben az esetben - azt is mondhatnám nagyon leegyszerűsítve, hogy - a PSD rossz lépéseit és hibáit kihasználjuk arra, hogy saját érdekeinknek tudjunk érvényt szerezni" - magyarázta Porcsalmi Bálint.
    Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) szombaton felhatalmazta az operatív vezetést, hogy tárgyaljon az ebben érdekelt erőkkel a kialakult belpolitikai helyzetről, de bizalmatlansági indítványról lévén szó, a döntést várhatóan a képviselőházi és szenátusi RMDSZ-frakciók együttes ülésén hozzák meg.
    "Az RMDSZ kormányra lépéséről nem volt szó: most kimondottan szerdáig tárgyalunk" - jegyezte meg az ügyvezető elnök.
    Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késedelmére hivatkozva múlt héten megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban nem hajlandó lemondani. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.
    A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.