Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemzetközi filmfesztiválok együttműködésére indult kezdeményezés

2017-06-19 13:47:00

Új kezdeményezés indult útjára Egy út, egy övezet címmel 13 ország filmfesztiváljainak és filmes intézményeinek együttműködése céljából a 20. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon.

    A résztvevő országok között szerepel többek között Észtország, Kazahsztán, Hollandia, Görögország és Egyiptom, Magyarország képviseletében pedig Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója vett részt a programon - közölte Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa hétfőn az MTI-vel.
    Az együttműködési nyilatkozatot a résztvevő országok képviselői június 17-én írták alá, a Film Market keretében pedig előadásokon mutathatták be nemzeti filmiparuk aktuális helyzetét és a filmkultúráikra jellemző tendenciákat.
    Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a résztvevők tapasztalatokat cseréljenek fesztiválszervezés, közönségépítés és marketing stratégia kiépítése területén, valamint egymás filmkultúrájának kölcsönös megismerését. 
    A kezdeményezést elindító Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál - amely Kína nemzetközileg is elismert A-kategóriás filmfesztiválja - azt reméli, hogy a program hatékonyabb kommunikációt és egy kiterjedt partnerhálózat kiépítését teszi lehetővé ezen országok között a filmkultúra területére támaszkodva.