Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU tanácsa szerint a megállapodás alkalmas a kitűzött célok elérésére

2017-06-19 11:45:06

A párizsi klímamegállapodás alkalmas a kitűzött célok elérésére, és nem lehet újratárgyalni - jelentették ki az uniós tagállamok külügyminiszterei luxembourgi tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban hétfőn.

    Nyilatkozatukban az uniós külügyminiszterek sajnálattal veszik tudomásul, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan úgy döntött, hogy visszalép a megállapodástól.
    A miniszterek szerint a 2015 végén elfogadott párizsi klímamegállapodás olyan, példa nélkül álló, többoldalú megállapodást jelent egy globális fenyegetéssel szemben, amely a 2030-ig tartó időszakra kollektív kötelezettségvállalást jelent az egész bolygó számára. Aláhúzták: az Európai Unió a jövőben is vezető szerepet kíván betölteni az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben.
    A párizsi egyezményben a világ csaknem összes országa arra vállalt kötelezettséget, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését jóval 2 Celsius fok alatt tartják az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest, ha lehet, még az 1,5 Celsius fokot se haladja meg.
    Az EU és tagállamai továbbra is elkötelezettek az iránt, hogy kivegyék a részüket abból a vállalásból, mely szerint a fejlett országok 2020-ig együttesen évente 100 milliárd amerikai dollárt (mintegy 27 500 milliárd forint) költenek az éghajlati célok megvalósítására.