Emma napja van. | 2024.04.19

Bányászati koncessziókra lehet pályázni

2017-06-15 10:51:15

 

Tíz magyarországi területen lehet bányászati koncessziós jog megszerzésére pályázni idén, szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre kilenc területre, míg geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására egy területre jelent meg új felhívás - közölte csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

 

    A minisztérium szénhidrogén-kutatás, -feltárás és -kitermelés koncessziós jogának megszerzésére Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes, Hatvan, Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab területére írt ki pályázatot, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Gádoros területére jelent meg új felhívás. A pályázati kiírások területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg.
    A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. Amennyiben a nyertes pályázó valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen és késedelem nélkül teljesíti, az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható - közölte az NFM.