Csongor napja van. | 2024.04.16

Brexit - Németország is befogadná az uniós bankhatóságot és a gyógyszerügynökséget

2017-06-12 17:39:31

 

Németország is befogadná a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) miatt Londonból távozó Európai Bankhatóságot (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) - jelentette be a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

 

    Steffen Seibert elmondta, hogy az egységes uniós pénzügyi piacot értékelő, a bankszabályozást egységes európai keretbe foglaló, és a pénzügyi rendszer gyenge pontjait feltárni hivatott bankhatóságnak Frankfurt lehetne az új otthona, az unió tagállamaiban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős gyógyszerügynökség pedig Bonnba költözhetne a brit fővárosból.
    Az új székhelyek kiválasztását célzó eljárásról a júniusi uniós csúcstalálkozón születhet megállapodás - tette hozzá.
    Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, hogy Németország mellett mely tagállamok pályáznak még az EBA és az EMA elhelyezésére.
    Eddig csak az volt ismert, hogy a német kormány az EBA-t költöztetné Németországba. Angela Merkel kancellár a napokban egy gazdasági vezetők előtt mondott beszédében kiemelte, hogy Frankfurt a nemzetközi pénzügyi rendszerben betöltött fontos szerepe miatt "predesztinált" - eleve elrendelt - arra, hogy az EBA székhelye legyen.
    Korábban a magyar és a spanyol kormány is jelezte, hogy befogadná a két uniós intézményt.