Auguszta napja van. | 2024.03.29

A lengyel határőrség közel-keleti migránsokat csempésző csoportot számolt fel

2017-06-09 12:20:00

 Közel-keleti migránsokat Görögországból Nyugat-Európába csempésző, négy lengyel és egy iraki állampolgárból álló csoportot számolt fel a lengyel határőrség - közölte pénteken a lengyel sajtó.

    A Wprost című hetilap úgy értesült, hogy az észak-nyugat-lengyelországi Szczecin székhelyű ügyészség korrupció- és szervezett bűnözés elleni osztálya által folytatott nyomozás keretében egy 60 éves iraki férfit, két - 60, illetve 61 éves - lengyel férfit, valamint két - 31, illetve 39 éves - lengyel nőt vettek őrizetbe, amikor Varsóban és környékén 8 lakást átkutattak. A hatóságok több tucat mobiltelefont, számítógépes adathordozót és bizonyítékként kezelhető iratokat foglaltak le.
    Három őrizetbe vett lengyel esetében a bíróság három hónapos előzetes letartóztatást rendelt el, egy lengyelt rendőrségi felügyelet és országelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyeztek. Szabadlábon védekezik - rossz egészségi állapota miatt - az iraki férfi is. Mind az ötükre 8 évig terjedő szabadságvesztés róható ki.
    A csoport bérelt repülőjáratokat, illetve a közúti és vonatközlekedést kihasználva Görögországból Lengyelországon át nyugat-európai országokba irányította illegálisan a migránsokat. Ez utóbbiak számát a lengyel hatóságok nem közölték, az ügyben folytatódik a nyomozás. A hatóságok nem zárták ki újabb őrizetbe vételek lehetőségét.