Auguszta napja van. | 2024.03.29

Biztonságpolitikai együttműködésről egyeztetett a bajor és a magyar belügyminiszter

2017-06-08 15:01:00

 

Biztonságpolitikai együttműködésről egyeztetett a bajor és a magyar belügyminiszter csütörtökön Budapesten; mindkét tárcavezető az illegális migráció elleni fellépés szükségességét hangsúlyozta.

 

    Joachim Herrmann bajor belügyminiszter arról beszélt, az aktuális nyugat-európai eseményeket is figyelembe véve Magyarországnak is érdeke, hogy a legalacsonyabb szinten tartsa a terrorfenyegetettséget.
    Felidézte: Pintér Sándorhoz hasonlóan szintén 2010 óta tölti be hivatalát, azóta jó és bizalomteljes kapcsolatot alakítottak ki magyar kollégájával. Hozzátette: számára rendkívül fontos a bajor és a magyar rendőrség közvetlen kapcsolata, mivel számos biztonságpolitikai kérdésben együttműködnek. Fontosnak nevezte, hogy megakadályozzák az illegális határátlépést, továbbá hogy gondoskodjanak arról, hogy aki a schengeni övezetbe belép, egyértelműen azonosítva legyen.  
    Pintér Sándor azt hangsúlyozta: a bajor és a magyar rendőrség együttműködésének is köszönhető, hogy Bajorországban és Magyarországon is biztonságban élhetnek az emberek. 
    A magyar belügyminiszter szerint mindkét ország hasonló gondokkal néz szembe: ilyen az illegális migráció, az ország biztonságát veszélyeztető terrorcselekmények lehetősége. Ismertette: a turizmust, illetve a gazdasági együttműködést segítő feladatokról is megbeszélést folytattak. 
    Bár Bajorország a schengeni övezeten belül van, mégis jelentős illegális migrációs nyomás nehezedik rá, ezért visszaállította ideiglenesen a határellenőrzést - emlékeztetett a miniszter. Hozzátette: Magyarország egy jelentős határőrizeti fejlesztéssel megoldotta, hogy az országon keresztül se Bajorországba, se máshova ne érkezhessenek illegális migránsok. A két fél együttműködésének fontos elemének nevezte azt a célkitűzést, hogy se Magyarország irányába, se onnan kiindulva terrorcselekmény ne történhessen. 
    A megelőzés részeként a felek rögzítették: a szükséges információkat gyorsan és biztosan eljuttatják egymáshoz.