Csongor napja van. | 2024.04.16

Az EU megerősítette elkötelezettségét a palesztin menekültek támogatása mellett

2017-06-07 16:58:00

Az Európai Unió és az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) megállapodást írt alá, amellyel megerősítették közös elkötelezettségüket a palesztin menekültek támogatása mellett - közölte az Európai Bizottság szerdán.

    A tájékoztatás szerint a Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos és Pierre Krähenbühl, az UNRWA főbiztosa által aláírt közös nyilatkozat a 2017-2020 közötti, a segélyző szervezet számára nyújtandó uniós partnerségi támogatást rögzíti.
    A bejelentés szerint a szervezet 82 millió euró (mintegy 25,5 milliárd forint) támogatásból valósíthatja meg a 2017-ben tervezett kötelezettségvállalásait, amely többek között 32 ezer helyi, köztük számos palesztin segítő fizetését, továbbá mintegy 700 iskola és 140 egészségügyi központ működési költségeit fedezi.
    A nyilatkozat szerint az Európai Unió (EU) továbbra is elkötelezett a palesztin menekültek jogainak előmozdítása és az szervezet hosszú távú pénzügyi stabilitásának fenntartása mellett. A négy éves költségvetési időszakban az EU mintegy 500 ezer gyermek minőségi oktatásának finanszírozásához járul hozzá, és több mint 3,5 millió palesztin menekült számára nyújt támogatást egészségügyi ellátásukhoz.
    Federica Mogherini nyilatkozata szerint az EU továbbra is támogatja a palesztin menekülteket, segíti oktatásukat és egészségügyi ellátásukat, továbbá elkötelezett a Közel-Kelet stabilitását, társadalmi és gazdasági fejlődésének előmozdítása mellett.
    Pierre Krähenbühl, az UNRWA főbiztosa elmondta, az Európai Unió jelentős és megbízható politikai és pénzügyi támogatása továbbra is fontos szerepet játszik több regionális válság hatásának enyhítésében. A megállapodás reményt jelent több millió palesztin menekült számára és erősíti méltóságukat - húzta alá.