Csongor napja van. | 2024.04.16

A menedékjog megszerzését célzó tömeges visszaélésre gyanakodnak a német hatóságok

2017-06-06 19:56:00

A menedékjog megszerzését célzó tömeges visszaélés nyomaira bukkantak a német hatóságok, feltételezésük szerint terhes nők az apaságot elismerő nyilatkozatot vásárolnak német férfiaktól, hogy Németországban maradhassanak - számolt be kedden a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

    Az RBB értesülése szerint egyre több vietnami, afrikai és kelet-európai terhes nő nyújt be menedékjogi kérelmet, és egy német ügyvédekből, közjegyzőkből és "álapákból" szerveződött országos bűnszövetkezet közreműködésével szereznek tartózkodási jogot. 
    Az országba többnyire turista vízummal érkező terhes nőknek mintegy ötezer euróért (1,5 millió forint) német állampolgárságú férfi állít ki  apaságot elismerő nyilatkozatot, a gyermek így automatikusan német állampolgár lesz, az anya pedig Németországban maradhat, amíg jogosult gyermekgondozási segélyre. 
    Az álapák nem fizetnek tartásdíjat a nevükre vett gyermekek után, az anyák közül pedig sokan a bűnszövetkezet függésébe kerülnek, gyakran prostitúcióra kényszerítik őket. 
    Az utóbbi hónapokban országszerte egyre több ilyen eset fordul elő, számukat csak Berlinben 700 körülire becsülik a hatóságok. Látókörükbe olyan német férfiak is kerültek, akik tíznél is több apasági nyilatkozatot tettek.
    A tömeges méreteket öltő visszaélés ellen eddig nehéz volt fellépni, mert az alkotmánybíróság egy 2013-ban hozott döntése alapján gyanús esetekben sem szabad megtámadni az apasági nyilatkozatot, mert túlságosan nagy a veszélye annak, hogy a gyermek hontalanná válik. Azonban a törvényhozás legutóbbi menekültügyi csomagja révén az idegenrendészeti hivatalok csalás gyanúja esetén gondoskodhatnak arról, hogy ne hitelesítsék az apai elismerő nyilatkozatot.