Csongor napja van. | 2024.04.16

Lavrov: Moszkva és Pozsony kész a további gépipari és atomenergetikai együttműködésre

2017-06-06 15:13:30

 Oroszország és Szlovákia kész a további együttműködésre a gépipar és az atomenergia területén - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban találkozott szlovák hivatali partnerével, Miroslav Lajcákkal.

    Lavrov elmondta, hogy hasonlóan jók a kilátások Szlovákiának az orosz energiahordozókkal történő ellátása, valamint a tranzit területén.
    Lavrov gratulált Lajcáknak az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka elnökévé való megválasztása alkalmából. Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Moszkva tudatában van a világszervezet reformja és a változó feltételekhez való alkalmazkodása szükségességének. Lajcákot múlt szerdán választották meg az ENSZ-közgyűlés következő elnökévé, a tisztséget szeptembertől kezdve egy éven át tölti be.
    Az orosz külügyminiszter a Kalinyingrádi megye megbízott kormányzójával, Anton Alihanovval folytatott megbeszélésén ruszofóbiával vádolta meg Litvániát és Lengyelországot. Az elsőt a litván-orosz határon felépítendő kerítés, utóbbit a kishatár-forgalom leállítása miatt.
    Kijelentette, hogy az orosz külügyminisztérium a határ menti kapcsolatok fenntartása érdekében olyan ingyenes elektronikus vízumok bevezetését javasolja a kormánynak, amelyek birtokában a közös projektek megvalósításán dolgozó üzletemberek 30 napig tartózkodhatnak majd Oroszország területén. 
    Lavrov újságírók előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az EU vezető hatalmai a Balkán újabb birtokba vételének "megszállottjai". Montenegrónak a NATO-ba történt felvételét egy oroszellenes "geopolitikai projekt" részének nevezte. Rámutatott, hogy a térségből Szerbia és Macedónia nem csatlakozott az Ukrajna miatt beindított oroszellenes kampányhoz.
    Az orosz külügyminiszter szerint a montenegrói vezetés a NATO-ba történés belépés fejében ígéretet kapott arra, hogy nem fogják neki felhánytorgatni azt, hogy korábban összeütközésbe került a törvénnyel.
    Mint mondta, Oroszország nem ellenzi, hogy a balkáni államok az európai gazdasági integráció részévé váljanak, de egyben azt reméli, hogy az egységes gazdasági térség valamikor az egész eurázsiai kontinensre kiterjed majd.