Auguszta napja van. | 2024.03.29

Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor

2017-06-06 14:01:55

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét díjazta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál kedden tartott ünnepségen.

    A tárcavezető kiemelte: napjainkra erősen megcsappantak Földünk erőforrás-készletei, és az emberiség jelentősen meghaladta a bolygó eltartó képességét, ezért évről-évre egyre nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek. A körforgásos gazdaság elveit követve azonban jelentős lépéseket tehetnek az emberek a fenntarthatóság megvalósításáért - fűzte hozzá.
    A körforgásos gazdaságban az anyagcsere-folyamatok tervezetten, zárt körben áramlanak. A hulladék szinte 100 százalékosan hasznosul. A biológiai, illetve technikai alkotórészek nem keverednek, hanem minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a biológiai és gazdasági körfolyamatokba. A körforgásos gazdaság egy olyan komplex új szemlélet és szabályozási célirány, amelynek megvalósításához társadalmi összefogás szükséges - ismertette a miniszter.
    Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy tavaly a tárcához tartozó munkatársak több mint huszonegyezer, természet iránt érdeklődő tanulót, pedagógust és családot szólítottak meg rendezvényekkel, foglalkozásokkal, előadásokkal. Így például mintegy hatezer pályamunkát küldtek be a gyerekek a Vadonleső program pályázataira. Emellett az Ökoiskola program segítségével még több oktatási intézmény kapcsolódik majd be ebbe az országos programsorozatba, ezzel is hozzájárulva egy környezettudatosabb Magyarország megteremtéséhez. 
    Rámutatott: Magyarországon az agrár- és élelmiszergazdaság további megerősítése elképzelhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása nélkül. Az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége ugyanis nagymértékben függ a szakképzés minőségétől.
    Felidézte: a minisztérium fenntartásában jelenleg 48 agrár-szakképző iskola működik, 63 feladat-ellátási helyen, több mint 22 ezer diákkal és közel 3000 pedagógussal, oktatóval. Az elmúlt években az intézményeket egy összefüggő, egymást kiegészíteni képes, komplex agrár-szakképző hálózattá fejlesztette a tárca. 
    Jelentős előrelépés, hogy átalakult a képzési szerkezetet, amelynek egyik fő célkitűzése az volt, hogy a mezőgazdasági hasznos tudást adó szakképesítések oktatása fejlődjön és erősödjön. A tartalmi és szerkezeti módosításokon túl összességében 15 szakképesítéssel bővült a mezőgazdasági képzések száma, melyek oktatása már ettől a tanévtől elkezdődött - mondta Fazekas Sándor. 
    A kitüntetettek között volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Magyar Gazda magazinműsor szerkesztősége. A szerkesztőség kimagasló teljesítményéért kapta a Zöld Toll Díjat. Az elismerést Illés Judit szerkesztő vette át Fazekas Sándortól.
    Az indoklás kiemelte: a műsor a termőföldtől az asztalig végigköveti a mezőgazdasági folyamatokat, a földműveléstől a növénytermesztésen, az erdőgazdálkodáson és az élelmiszer-feldolgozáson át a vadgazdaságig. A szerkesztőség kitüntetésben részesül a mezőgazdaság, a környezet és a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, az ágazatokat érintő pályázatokról szóló tudósításaiért, az információ szolgáltatásáért az agráriumtól a nemzeti parki termékekig.