Emma napja van. | 2024.04.19

Erdő Péter megnyitotta a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszust előkészítő programot 

2017-06-05 17:10:00

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megnyitotta a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszust előkészítő hároméves programot pünkösdhétfőn a főegyházmegye ifjúsági és családi napján.

    Erdő Péter a karizmák ünnepén megbízólevelet adott át háromszáz "missziós küldöttnek", aki 2020-ig segíti a plébániák felkészülését.
    A bíboros a világkongresszusról szólva úgy fogalmazott: "a cél az, hogy erősítsük a saját hitünket az oltáriszentségben, és megmutassuk a világnak is a katolikus meggyőződés erejét".
    Az Eucharisztikus Világkongresszus a hívők találkozója egymással, ugyanakkor a hívő világ találkozója a tágabb környezettel, mindennek a középpontjában pedig maga Jézus Krisztus áll - tette hozzá.
    Erdő Péter felidézte: az első eucharisztikus kongresszusokat a 19. század második felében rendezték. Eleinte csak nemzeti, regionális találkozókat tartottak, később vált nemzetközi programmá, ahol a szervező ország is bemutatkozik a világ előtt. 
    Kitért arra is, hogy az eucharisztia görög szó, eredetileg hálaadást jelent. Magyarul három dolgot is jelöl: egyrészt a szentmise, az eucharisztikus ünneplés, másrészt a szentáldozás, harmadrészt az oltáriszentség.
    A bíboros szólt arról, hogy Jézus Krisztus az utolsó vacsorát együtt ünnepelte a tanítványaival, és ezen a vacsorán vette kezébe a kenyeret és a kelyhet, változtatta át saját testévé és vérévé, és ekkor mondta ki, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre".
    Hozzátette: a szentmiseáldozat az első időktől a kereszténység életének középponti eleme. A kenyértörés, amelyet az első keresztények házaknál végeztek, a keresztények "legsajátosabb, legtitkosabb" cselekménye, amelyből később az egyházi élet gazdagsága fakadt.
    A minden évben hagyományosan húsvéthétfőn Máriaremetén megtartott családi napon plébániák, iskolák, szerzetesi közösségek és lelkiségi mozgalmak mutatkoznak be a templomkertben felállított sátrakban.