Emma napja van. | 2024.04.19

Négy év felfüggesztetett kapott a moszkvai ukrán könyvtár volt vezetője

2017-06-05 15:40:00

Négy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szélsőséges tevékenység és hűtlen kezelés miatt egy moszkvai bíróság hétfőn Natalja Sarinát, az ukrán irodalmi könyvtár volt igazgatóját.

    Sarinát nemzeti gyűlölet és ellenségeskedés szítása és az emberi méltóság megsértése miatt marasztalták el. A volt vezető a vád szerint 2011 és 2015 között, tisztviselőként, Dmitro Korcsinszkij radikális ukrán nacionalista politikus Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott könyveit terjesztette a könyvtár látogatói körében.
    A volt igazgatónő védői jogellenesnek nevezték az ítéletet és bejelentették, hogy fellebbezést nyújtanak be ellene. Maga Sarina tagadta bűnösségét, és felmentést kért. Az állította, hogy a 16 szélsőséges tartalmú könyvet, amelyet a könyvtárban találtak, a tudta nélkül csempészték oda.
    Korcsinszij, a Bratsztvo (Testvériség) elnevezésű ukrán nacionalista párt vezetője ellen az orosz Nyomozó Bizottság 2014 márciusában büntetőeljárást indított, azzal gyanúsítva meg őt, hogy a Krím félsziget és Oroszország más régiói elleni agresszióra és terrorcselekményekre szólított fel a sajtóban. 
    Korcsinszkij valamint az Ukrán Nemzetgyűlés - Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges szervezet több tagja ellen már korábban is letartóztatási parancsot adtak ki az orosz hatóságok, amiért a felkelők oldalán harcoltak az első csecsen háborúban és ott háborús bűnöket követtek el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó