Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: a terroristák a keresztény kultúrát is el akarják törölni

2017-06-04 11:01:00

 A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát. 

    A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli a londoni, terrortámadásokat - írta közleményében a külügyminiszter. A merénylet módja és pünkösdi időzítése azt mutatja, hogy a terroristák "semmilyen aljasságtól nem riadnak vissza", sőt "egyértelmű, hogy keresztény vallásunkat és kultúránkat is el akarják törölni a Föld felszínéről" - fogalmazott. 
    Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - írta.
    Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel - folytatta -, magyar sérültről nem érkezett hír, a követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért. 
    A sokadik terrortámadás után "Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni" - jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a "szörnyű kihívásra" egyetlen jó válasz van: "az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő" - hangsúlyozta
    Szombat éjjel még ismeretlen támadók kisteherautójukkal a gyalogosok közé hajtottak a London központjában található London hídon (London bridge). Több embert elgázoltak, majd tovább hajtottak a közeli piacra, a Borough Marketre, ahol késsel támadtak az emberekre. A rendőrség nyolc perccel az első riasztás után mindhárom támadót agyonlőtte. A merényletnek hat halálos áldozata van, több mint harminc embert pedig kórházban kellett vinni.