Emma napja van. | 2024.04.19

The New York Times: "keményvonalas hírszerző" került a CIA iráni részlegének élére 

2017-06-03 15:29:00

 A The New York Times értesülései szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) iráni részlegének élére "keményvonalas hírszerző" került. 

    A lap szerint az iráni hírszerzésért Michael D'Andrea lett a felelős, a CIA azonban nem kívánta megerősíteni sem az új vezető nevét, sem a beosztását. 
    Michael D'Andreát az egyik legtapasztaltabb és legkeményebb hírszerzőként mutatja be a lap. Kiemeli, hogy a 60 éves D'Andrea irányította az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden kézre kerítéséért folytatott hadművelet-sorozatot. A hírszerző maga is áttért a muszlim hitre, s évek óta a dzsihadista csoportok elleni küzdelem sűrűjében van. 
     Az újság szerint nem csupán a Bin Laden elleni hajtóvadászatot felügyelte, hanem ő irányította az Obama-kormányzat idején bevezetett "célzott likvidálásokat" a dzsihadista terroristák ellen Afganisztánban és Pakisztánban végrehajtott dróntámadásokkal. 
    A The New York Times Michael D'Andrea kinevezéséből arra a következtetésre jutott, hogy keményedni fog az amerikai kormányzat iráni politikája, a CIA új igazgatója, Mike Pompeo és D'Andrea felügyeli, illetve határozza meg majd, hogy Irán betartja-e a 2015-ben megkötött többhatalmi egyezményt. E megállapodás a célja Irán atomhatalmi törekvéseinek korlátozása. 
    Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azonban az idén áprilisban leszögezte: az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás nem alkalmas arra, hogy "féken tartsa" Teheránt,  s az amerikai kormányzat felülvizsgálni tervezi eddigi Irán-politikáját. 
    Trump elnök már a tavalyi választási kampányban is többször élesen bírálta Iránt, az idén februárban pedig Washington újabb szankciókat léptetett életbe, válaszul arra, hogy a perzsa vezetés kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétával.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó