Andrea napja van. | 2024.04.18

Vádat emeltek a párizsi robbantások egyik irányítója ellen

2017-06-03 15:03:00

Vádat emeltek a 2015 novemberében elkövetett párizsi terrortámadások egyik feltételezett irányítója,  Yassine Atar ellen - közölte a belga főügyészség pénteken.

    A főügyészség nyilatkozata szerint a 30 éves belga állampolgárságú fiatalembert terrorista csoportban való részvétellel, annak irányításával, és a 2015. novemberben, Párizsban elkövetett terrortámadás összehangolásával vádolják.
    Yassine - akit a Brüsszelben, két helyszínen elkövetett merényleteket követően tartott rendőrségi akciók során fogtak el - testvére a terrorista kapcsolatokkal rendelkező Oszama Atarnak, akit úgy a novemberben Párizsban, mint a tavaly márciusban, Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik kitervelőjeként tartanak számon. Az álnéven bujkáló, vagy egyes feltételezések szerint Szíriába távozott Oszama hollétéről nincsenek biztos információk. Yassine és Oszama Atar egyébként unokatestvérei voltak a brüsszeli öngyilkos merényleteket elkövető Bakraoui fivéreknek.
    2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.
    Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány