Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kövér László: Peking kezdeményezése egybe esik Magyarország keleti nyitási politikájának célkitűzéseivel

2017-06-03 08:59:00

 Pekingi látogatásának második napján, pénteken Kövér László megbeszélést folytatott  Jü Dzseng-senggel (Yu Zheng Sheng)  a Kínai Népi Tanácskozó Testület elnökével és Csao Paj-kö asszonnyal (Chao Pai Ge), az Országos Népi Gyűlés Kínai-Magyar Baráti Tagozatának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

    Az Országgyűlés elnöke tárgyalópartnereinek elmondta, hogy nagy tisztelet övezi Magyarországon azt a hatalmas fejlődést, amit Kína az elmúlt évtizedekben felmutatott. Szólt arról, hogy az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés egybe esik Magyarország keleti nyitási politikájának célkitűzéseivel. Az Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi pekingi látogatásakor stratégiai partnerség szintjére emelt magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok stabil alapot teremtenek a hosszú távú politikai, gazdasági és társadalmi együttműködésnek.
    Kína Magyarország 10. legfontosabb, egyben legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere. Kínába irányuló exportunk tavaly 25 %-kal, teljes kereskedelmi forgalmunk pedig 8 %-kal nőtt a megelőző évhez képest. A magyar kormány az elmúlt évek folyamán tudatos intézkedések sorával Európa egyik legversenyképesebb befektetési környezetét teremtette meg, ennek is köszönhető, hogy a magyarországi kínai befektetések értéke mára elérte a 4,1 milliárd dollárt, amivel vezető szerepet töltünk be a kelet-közép-európai régióban. Üdvözöljük, hogy számos kínai nagyvállalat választotta hazánkat regionális központjának elhelyezésére.
    A két ország törvényhozása közti együttműködést rögzítő megállapodás aláírása is erősíti az évről évre dinamikusan fejlődő kétoldalú kapcsolatainkat, amelyek kiszélesítését Magyarországon összpárti egyetértés kíséri - mondta a házelnök. Az egyezmény alapján lehetőség nyílik a külügyi, gazdasági, mezőgazdasági, környezetvédelmi és kulturális bizottságok közötti találkozókra, eszmecserékre is.
    Kövér László megemlítette tárgyalópartnereinek, hogy 2016-ban 170 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, és ez a szám idén az első négy hónapban 36 %-kal nőtt, és csaknem a duplájára emelkedett a vendégéjszakák száma. Mindehhez minden bizonnyal hozzájárult a 2015-ben újraindult, Budapestet Pekinggel közvetlenül összekötő légi járat, és hasonló fellendülést hozhatna, mind a turisztikai, mind pedig az üzleti életben a Sanghaj és Budapest között tervezett közvetlen járat beindítása.