György napja van. | 2024.04.24

NGM: nincs szükség a munkavállalók kiküldetési irányelveinek módosítására

2017-06-01 17:03:29

Nincs szükség a munkavállalókra vonatkozó uniós kiküldetési irányelvek módosítására Magyarország, valamint Kelet-Közép-Európa több állama szerint - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon, a régiós országok foglalkoztatásért felelős vezetőinek pozsonyi konferenciáját követően.

    Kijelentette, hogy a határon átnyúló foglalkoztatási visszaélések ellen a mostani jogszabályi környezetben is eredményesen lehet fellépni. Hozzátette: a tanácskozáson Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia és Szerbia képviselőivel egyetértettek abban, hogy az irányelvek betartásához elegendő jelenlegi jogszabályok alkalmazása és a hatóságok hatékony közreműködése. Példaként említette, hogy Szlovákia és Magyarország közt az adatkérések külföldi jogsegély keretében gyorsan - akár 48 órán belül - teljesíthetőek.  
    Simon Attila István felidézte, hogy az irányelvek módosításáról - másfél éves tárgyalássorozatot követően - az uniós miniszterek luxemburgi ülése dönt, de a régi és az új tagállamok álláspontja jelentősen eltér. A helyettes államtitkár szerint a nyugati országok gazdasági érdekeit sérti, hogy a keleti országok vállalkozói olcsón nyújtanak jó minőségű szolgáltatásokat, ezért a munkavállalókat érintő kiküldetési irányelvek módosításával védenék magukat. 
    Amennyiben ez sikerrel jár, életképes vállalkozások szorulnának ki a nyugati piacokról, ami az egész uniós gazdaságnak kárt okozna - tette hozzá.
    A helyettes államtitkár kiemelte az is, hogy az új tagállamok korábban nem léptek fel a tőkeerős és emiatt szintén versenyelőnyben lévő nyugati cégek ellen, amikor azok megjelentek a keleti országok piacain.