Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rekordot döntött a beszerzésimenedzser-index májusban

2017-06-01 11:27:00

 Eddigi legmagasabb értékére, 62,1 pontra ugrott májusban a beszerzésimenedzser-index az előző havi 56,2-ről - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel csütörtökön.

    Május a korábbi években is összességében átlag feletti hónap volt - az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2, a májusoké 52,3, de az elmúlt három évben a májusi átlag ennél is magasabb, 53,3 pont volt.
    Az idei érték tehát jócskán átlag feletti - közölték.
    A termelési mennyiség indexe nőtt az áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradt, ezáltal már huszonegyedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.
    A foglalkoztatottsági index értéke az elmúlt hónapokhoz hasonlóan májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke magasabb lett áprilishoz képest, és távolabb került az 50,0 ponttól, ezzel a legmagasabb májusi 1995 óta.
    Az új rendelések indexe erősen nőtt, és 50,0 pont feletti értéke arra utal, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. 
    A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem enyhén erősödött. Az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot. 
    A vásárolt készletek ötödik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei májusi érték az elmúlt húsz év értékeihez mérve átlag feletti, és a harmadik legnagyobb májusi.
    A beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölötti értéke továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból tapasztalható volt a bővülés, immár tizenhetedik hónapja. 
    A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont feletti értéke további árnövekedést jelez.
    A késztermékkészletek szintje májusban emelkedett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt áprilishoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél hasonló folyamat figyelhető meg. Az index értéke dinamikusan nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését jelzi. A trend már huszonkét hónapja tart.