Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (ÁSZ-beszámoló, látvány-csapatsportágak)

2017-05-31 14:34:00

 Az ÁSZ 2016-os beszámolójának tárgyalása után a gazdasági bizottság azon javaslatát kezdte tárgyalni az Országgyűlés, amely a látvány-csapatsportágak támogatási programjába felvenné a röplabdát is. 

    
    A KDNP elfogadásra javasolja a beszámolót
    
    Latorcai János, a KDNP vezérszónokának értékelése szerint az ÁSZ mindenkivel szemben érvényesíti a felelős és szakszerű gazdálkodás követelményét, a közpénzek szabályos felhasználását.
    Ismertette, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordított egyebek mellett a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a jegybank, továbbá kórházak és a Könyvvizsgálói Kamara átvilágítására és számos új intézmény került az ellenőrzöttek körébe a közpénzügyi rendszer stabilitása, a hatékonyság és az átláthatóság fokozása érdekében.
    A kormánypárti politikus kitért arra, hogy az ÁSZ 2016-ban 740 szervezetet ellenőrzött és 250 esetben értesítette valamelyik hatóságot. Minden munkanapra jutott egy lezárt ügy és a legfontosabb kérdések nem maradtak válasz nélkül - vélekedett.
    Latorcai János üdvözölte, hogy a szervezet több törvény-módosítást kezdeményezett, a makrogazdasági folyamatok és az államadósság alakulásának nyomon követése révén pedig a megbízható költségvetési tervezéshez és az átláthatóság fokozásához járult hozzá.
    Közölte: a KDNP elfogadásra javasolja a beszámolót.
    
    Jobbik: felelőtlenség lenne elfogadni a beszámolót
        
    Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka felvetette, hogy a számvevőszék hogyan akar vagyonkezelést ellenőrizni, amikor hiányzik egy teljes vagyonleltár. Szerinte a vagyonelemeket felsoroló dokumentumok szakmailag értékelhetetlenek.
    Szóvá tette azt is, hogy az ÁSZ alapfeladatai felől a kiegészítő tevékenységek felé billen a mérleg: a szervezetnek nem alapfeladata az államadósság elemeinek vizsgálata, sem a korrupció elleni küzdelem felvállalása.
    Az ellenzéki politikus szerint hiányzik a tömeges pénzügyi ellenőrzés, mind a 712 költségvetési szervet vizsgálni kellene. Közölte azt is, hogy a 260 jelentés csak a mennyiségről árulkodik, a minőségről nem, s jó lenne azt is tudni, hogy a szervezet tevékenysége mekkora megtakarítást hoz egy-egy évben.
    Z. Kárpát Dániel a szakmai tartalmat is hiányolta, szerinte arról egy szó sem esik, hogy például a NAV korrekt módon használta-e fel a 142 milliárd forint állami támogatását.
    Azt is kifogásolta, hogy több 100 önkormányzat kiesik a rostán, az ő közpénzügyeiket senki nem ellenőrzi.
    A kifejezések mögül hiányoznak a számok, tények és statisztikák, politikai felelőtlenség lenne elfogadni a beszámolót - összegzett.

    Az MSZP a jegybank és az államkincstár ellenőrzését szorgalmazza
    
    Józsa István (MSZP) úgy vélte: az ÁSZ-nak utána kellene járnia azoknak az ügyeknek, amelyekben Matolcsy György jegybankelnök barátnője és annak családja érintett.
    Azt is javasolta, hogy a számvevőszék vizsgálja meg, milyen mértékben járult hozzá a Magyar Államkincstár az európai uniós területalapú agrártámogatások kifizetésének kéthónapos csúszásához, amit a magyar gazdáknak kellett elszenvednie. Felvetette: érdemes lenne beiktatni az ÁSZ-nak a gyors reagálású ellenőrzési tervek lehetőségét.
    
    ÁSZ-alelnök zárszó
    
    Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök a vitában elhangzottakra reagálva elmondta: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 2016-os módosítása tette lehetővé a jegybank alapítványainak ÁSZ-ellenőrzését, így ez már szerepel a számvevőszék 2017-es félévi ellenőrzési tervében. Kiemelte: 2010 óta fokozott nyilvánosság jellemzi a ÁSZ munkáját, 2016-ban az átláthatóság biztosítása érdekében összesen több mint 2000 hírt tettek közzé.
    Hangsúlyozta: 2014 óta jelentősen javult az állami vagyongazdálkodás szabályozottsága, működik az országleltár projekt, amelynek tartalma folyamatosan bővül.
    A korrupciós elleni fellépésről elmondta: az ÁSZ tavaly hatodik alkalommal végezte el a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező évenkénti integritás felmérését, amelyhez 2016-ban már 3002 szervezet csatlakozott, továbbá első alkalommal került sor az állami és önkormányzati cégek korrupciós védettségének feltérképezésére.
    
    A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosítása
    
    Gazdasági bizottság: a röplabdát is felvennék a látvány-csapatsportok körébe
    
    Bánki Erik, a javaslatot benyújtó gazdasági bizottság fideszes elnöke expozéjában elmondta: a látvány-csapatsport támogatási program 2011-es indítása óta töretlen népszerűségnek örvend, javult a létesítményhelyzet, valamint növekedett a rendszeres testmozgást végzők és az igazolt játékosok száma is.
    Közölte: a módosító javaslat bővíti a látvány-csapatsportok körét, így a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong mellé bekerülne a röplabda is. Hozzátette: a javaslat emellett uniós jogharmonizációt is szolgál.
     
    Államtitkár: a röplabda is a látvány-csapatsportágak közé kerül
        
    Sávolt-Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta, hogy a tervek szerint a karatét a felzárkóztatási sportágak közül a kiemelt sportágak közé helyezik át. Ezzel párhuzamosan a röplabdát a látvány-csapatsportágak közé akarják átminősíteni - tette hozzá. Indoklásként azt mondta, hogy a fejlesztések és az utánpótlásprogramok eredményeként a röplabda jelentős fejlődést tudott felmutatni az elmúlt években. Jelenleg 210 klubnak van röplabdaszakosztálya és az iskolai rendszerben 1200 csapat játszik - közölte.
    A kormány arra is fokozott figyelmet fordít, hogy a Ház előtt fekvő törvénymódosítás összhangban álljon az uniós szabályokkal - emelte ki.