Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: rekordmértékben nőttek a beruházások

2017-05-30 13:14:00

 Minden várakozást messze felülmúlt a beruházások idei első negyedéves növekedése, ami rekordmértékűnek számít - közölték az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatairól.

    A KSH kedden közzétett adatai szerint a beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben. Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt. 
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a kiemelkedően magas növekedési ütem nem csak bázishatásoknak köszönhető, hanem a beruházások érdemi gyorsulásának is, mivel egy negyedév alatt szezonálisan kiigazítva 7,4 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A következő negyedévekben továbbra is erőteljes növekedésre számít, noha a javuló bázishatás miatt a növekedési ütem lassulhat - közölte. A növekedést a felfutó EU-támogatások mellett a lakás- és irodaépítési boom, a jelentős autóipari beruházások és az állami építkezések is támogatják, amelyek hatásai - a tavaly elindított lakás- és irodaépítések átadásával - döntően a második félévtől lesznek láthatóak és a következő évekre is átnyúlnak. Így az elemző idén a beruházások 20 százalékhoz közeli, jövőre pedig további 10 százalékos növekedésre számít a tavalyi 20 százalékos visszaesés után.
    Kiemelte: az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. A beruházások bővülésében szerepet játszott, hogy a vállalkozások kapacitásnövelő beruházásainak élénkülése mellett a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus elindított projektjeinek tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett. 
    Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az alacsony bázis miatt egyfelől számítani lehetett a beruházások jelentős emelkedésére az első negyedévben,  a 2015-ös szintet azonban még így sem érték el. A friss adat alapján a beruházások elkezdték ledolgozni a tavalyi hátrányt, a múlt év egészében ugyanis 20 százalékos volt a hanyatlás. Németh Dávid rámutatott, hogy a 2010-es fix bázison számolt adatok alapján az idei első negyedévben a beruházások még nem érték el a 2015-ös szinteket, pusztán a 2014 őszi eredményeknél tartanak.
    Hozzátette: a legtöbb ágazatban jelentős volt a növekedés, amiben fontos szerepet játszottak az uniós projektek. Az átlag felett bővültek a beruházások például az oktatásban és az ingatlanágazatban is. 
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha 20 százalékos szint alatt marad a bővülés, akkor a beruházások nem feltétlenül fedezik az amortizációt. Az idén pedig a magyar beruházások enyhén 20 százalék felett lehetnek - tette hozzá.