Csongor napja van. | 2024.04.16

OGY - Krónika 2. rész (határozathozatalok)

2017-05-30 11:40:00

Az Országgyűlés kedden változtatott a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényen, határozott arról, hogy könnyebben csatlakozhatnak az építők a közműhálózathoz, és hogy az eddiginél több boltnak kell gondoskodnia az üvegvisszaváltásról.


    Változik a víziközmű-törvény 

    A védett vízfogyasztói körnek egy évben csak egyszer kell megkérni a jogosultságot - ezt is célozza a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítása, amelyet kedden 113 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett fogadott el a Ház a kormány kezdeményezésére.
    A módosítás a víziközmű-beruházások jobb minőségű megvalósítását is szolgálja - a rezsicsökkentés politikájának fenntartása mellett. A változtatás értelmében a szolgáltatónak a használati díjat elkülönített számlán kell tartania, az így képzett víziközmű-alapot pedig fejlesztésre kell fordítania.
    A módosítás változtat azon a gyakorlaton, hogy a beruházások esetén a pályázatok kötelező fenntartási ideje általában sokkal rövidebb, mint az elvárható hasznos élettartam. Ez ugyanis azt eredményezte, hogy a beruházók nem a legjobb minőségben végezték el a munkát, ami hosszabb időtávon drágábbá tette a beruházást. A változtatás a hosszú élettartamú megoldások felé terelné a fejlesztőket, mert az egy évre jutó összes ráfordítás így a legalacsonyabb.
    Az előrefizetős mérők alkalmazására a módosítást megelőzően megkötött szerződések esetében is lehetőség lesz.

    Könnyebben csatlakozhatnak az építők a közműhálózathoz

    A közműcsatlakozás felgyorsítását szolgálják azok a törvénymódosítások, amelyeket az ország versenyképességének javítása érdekében nyújtott be a kormány, és 113 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett fogadott el a Ház.
    A gázszerelésben kialakított gyakorlatot a villamosáram- és a víziközmű-szektorra is átültetik, vagyis a munka megrendelője eldöntheti, kivel dolgoztat, választhat a bejelentetten és jogosultan dolgozó villanyszerelők vagy vízszerelők nyilvántartásából. A nyilvántartással kapcsolatos részletes szabályokat a kormány rendeletben alkotja meg.
    Egyszerűbbé válik az ipari és mezőgazdasági beruházások megépítése azáltal, hogy csökken a tervezés költsége, egyszerűsödik az összhang megteremtése a területrendezési tervekkel. 
    A jogszabály kimondja, hogy az állami ingatlan-nyilvántartási adatbázis igénybevétele ingyenes lesz a területrendezési tervek és a településrendezési eszközök készítéséhez. 
    Mentes lesz a víziközmű-hálózatba és a szennyvízhálózatba kötéssel kapcsolatos valamennyi költség és díj alól a legfeljebb 32 milliméter átmérőjű vezeték bekötése.

    Változnak a pénzpiaci szabályok

    Uniós jogharmonizációs kötelezettség indokolta a pénzügyi piacok működését szabályozó törvények módosítását, amelyet 119 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadott el a Ház.
    A változtatás érinti a befektetési szolgáltatásnyújtást, a kereskedési helyszínek szervezeti és üzletviteli követelményeit. A többi közt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeivel kapcsolatos kereskedésre is a befektetési szolgáltatásnyújtás előírásai vonatkoznak majd.
    Új lehetőséget teremtettek a kis- és közepes vállalkozások növekedését előmozdító kereskedési helyszínek létrehozatalával.
    Mind a szabályozás, mind a felügyelet eszközei változnak a technológiai fejlődés által lehetővé vált úgynevezett algoritmikus kereskedés számára, a többi között a befektetők védelme érdekében. Javul az ügyfél-tájékoztatás, új szabályok vonatkoznak majd a független tanácsadásra, és szigorodik az ösztönzők elfogadásának szabálya.
    Új rendelkezések jelennek meg az adatszolgáltatást végzők engedélyezésére és folyamatos megfelelési követelményeire vonatkozóan. A módosítás bevezeti a szociális fizetési számlát.

    Az eddiginél több boltnak kell gondoskodnia az üvegvisszaváltásról

    Az Országgyűlés a kormány javaslatára kiterjesztette az üvegvisszaváltás lehetőségéről gondoskodni köteles üzletek körét, előírva, hogy azt az eddigi 500 négyzetméter helyett már a legalább 300 négyzetméter alapterületű boltoknak is garantálniuk kell.
    A képviselők 114 igen szavazattal, 49 nem ellenében és 6  tartózkodás mellett fogadták el a földművelésügyi miniszter javaslatát.
    Fazekas Sándor indítványa indoklásában hangsúlyozza, a kereskedelemnek részt kell vállalni az üvegcsomagolások visszagyűjtésében azért, hogy Magyarország teljesíteni tudja az üveghulladék újrafeldolgozására megállapított célértéket. 
    A törvénymódosítás további több ponton módosította a hulladéktörvényt, így például a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-re vonatkozó szabályokat az alvállalkozók nonprofittá válására és a fizetési felszólítás egységesítésére tekintettel.