Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: több a veszélyes ember, mint amennyit ellenőrizni tudnak

2017-05-30 08:54:00

 Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Európában "nagyságrendekkel nagyobb" a veszélyt jelentő emberek száma, mint amennyinek az ellenőrzésére lehetőségük van a szolgálatoknak.

    Horváth Józsefet az M1 aktuális csatornán hétfőn a múlt hétfő éjjeli öngyilkos merényletettel kapcsolatban kérdezték, amelyet a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú, 22 éves Salman Abedi követett el a Manchester Arena rendezvényközpontban. A merényletben 22-en meghaltak, 117 ember sérült meg úgy, hogy kórházban kellett ellátni.
    Horváth József szerint "gyakorlatilag egy hibrid háború közepén vagyunk", és bár a szakemberek valószínűleg ugyanúgy látják ezt Nyugat-Európában, mint a kontinens "keleti felén", sokan "nem hajlandóak" kimondani, és még mindig "felkészületlenek vagyunk".
    A szakértő úgy vélte, a manchesteri merényletnél a helyszínt őrző biztonsági cég nem tett eleget a törvényi előírásoknak a beléptetésnél. 
    De valószínű - fűzte hozzá -, hogy ha betartották volna azokat, akkor sem tudják megakadályozni a robbantást, mert az elkövető a koncert végén, az előtérben hajtotta végre. Úgy folytatta: jól összehangolt támadás volt, előre felmérték a célpontot.